"Lav, vještica i ormar", prvi i najpoznatiji roman iz književnog serijala "Narnijske kronike", među najprodavanijim je knjigama svih vremena, preveden je na 47 jezika te je adaptiran u filmskoj, kazališnoj, radijskoj i TV formi. Autor knjige, sjevernoirski pisac C. S. Lewis rođen je prije točno 124 godine, a njegov rođendan savršen je povod za otkrivanje zanimljivih i malo poznatih činjenica o knjizi "Lav, vještica i ormar".

 

1. Priča "Lav, vještica i ormar" inspirirana je slikom fauna i trima djevojčicama koje su živjele s Lewisom tijekom Drugog svjetskog rata.

Od 16 godina nadalje C. S. Lewis često je zamišljao fauna koji nosi kišobran i pošiljku kroz šumu prekrivenu snijegom. S 40 godina, kada je radio kao profesor na Sveučilištu Oxford, sam je sebi rekao: "Pokušajmo napraviti priču o tome."

Godine 1939. tri djevojčice Margaret, Mary i Katherine evakuirane su iz Londona zbog straha od bombardiranja te su otišle živjeti s Lewisom na selo i tamo su provele kraće vrijeme. Ta situacija bila je nadahnuće za radnju u filmu kada četvero djece Susan, Peter, Edmund i Lucy budu poslani živjeti kod starog profesora.

2. Lewis je knjigu "Lav, vještica i ormar" pisao čak 10 godina.

C. S. Lewis knjigu je počeo pisati 1939., a završio ju je 1949. godine. Roman je objavljen 1950. godine.

3. Priči je nešto nedostajalo sve dok Lewis nije osmislio lik lava Aslana.

Lewis nije znao što napraviti s pričom sve dok Aslan nije uskočio u nju. Pisac je stalno sanjao lavove, a kada je u priču uveo Aslana, sve je sjelo na svoje mjesto i priča je postala povezana. C. S. Lewis nije znao da Aslan na turskom jeziku zapravo znači lav – kakva slučajnost!

4. Lewis i J. R. R. Tolkien bili su članovi spisateljske grupe The Inklings.

Dok su obojica pisaca radila na svojim najslavnijim romanima, Lewis na "Narniji", a Tolkien na "Gospodaru prstenova", svaki ponedjeljak ujutro sastajali su se i razgovarali o pisanju. Njihovim sastancima počeli su se priključivati i drugi pisci i uskoro je njihovu spisateljsku grupu nazvanu The Inklings činilo 19 muškaraca.

C.S. Lewis Slavni citat tvorca obožavanih Narnijskih kronika (Foto: Zadovoljna.hr)

5. Lewis je uništio prvu verziju knjige jer se njegovim prijateljima nije svidjela.

Nekad prije 1947. godine Lewis je napisao svojevrsnu probnu verziju romana "Lav, vještica i ormar" u kojoj su djeca nosila imena Ann, Martin, Rose i Peter. Reakcija njegovih prijatelja, blago rečeno, bila je obeshrabrujuća.

Jednoglasnom presudom mojih prijatelja knjiga je bila toliko loša da sam je uništio, napisao je Lewis.

6. Lucy je bila stvarna osoba.

Lik Lucy temelji se na Lewisovoj unuci Lucy Barfield, koja je imala četiri godine kada je roman počeo pisati i 14 kada ga je završio. Jednoga dana bit ćeš dovoljno stara da opet počneš čitati bajke. Tada je možeš uzeti s neke gornje police, obrisati prašinu s nje i reći mi što misliš o knjizi, napisao je Lewis u posveti svojoj unuci.

7. Lewis je u knjizi "smućkao" razne mitologije.

U Narniji se mogu pronaći dijelovi grčke, rimske i staronordijske mitologije, irskih i britanskih bajki, germanskog folklora, itd. Pojavljuje se čak i Djed Božićnjak.

8. Lik Bijele vještice temelji se na liku Snježne kraljice Hansa Christiana Andersena.

Poput Snježne kraljice, Bijela vještica također je visoka žena odjevena u bijelo koja ima moć da smrzne ljude. Snježna kraljica pretvara ljudska srca u led, a Bijela vještica pretvara ljude u kamen. Oba lika dovedu dječaka na svoje saonice i emocionalno ga unište koristeći zlu magiju.

9. "Lav, vještica i ormar" kronološki je druga knjiga u serijalu Narnijske kronike.

Iako je knjiga "Lav, vještica i ormar" napisana prva, priča kronološki započinje zapravo u romanu "Čarobnjakov nećak". Mnogi ljudi zato prvo pročitaju "Čarobnjakovog nećaka" kako bi lakše pratili radnju..

10. Tolkienu se Narnijske kronike nisu svidjele.

Godine 1949. Lewis je pročitao rukopis knjige Tolkienu, a negativna reakcija tvorca "Gospodara prstenova" jako ga je iznenadila. Prema nekim tvrdnjama, Tolkienu se nije svidjelo kako je Lewis pomiješao razne mitologije. Druga pak teorija kaže da se Tolkien osjećao ugroženim zbog brzine kojom je Lewis stvorio svoj svijet fantazije, dok je on toliko preciozno stvarao Međuzemlje.

Žalosno je da Narnija i svi dijelovi Lewisova rada neće naići na moje simpatije jednako kao što moj rad neće naići na njegove simpatije, napisao je J. R. R. Tolkien u pismu.

J. R. R. Tolkien: 15 fantastičnih savjeta uz koje ćemo lakše postati gospodari svoga života Hobit Naslovnica prvog izdanja \'Hobita\' iz 1937. godine +0 J. R.R. Tolkien

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju