Uravnotežena prehrana je ključ zdravlja, ali i lijepog izgleda. Za lijep izgled kože potrebna nam je hrana koja uravnotežuje razine hormona u tijelu – smanjuje testosteron i povećava estrogen. Ako želite uživati u zaglađenoj, mekoj i lijepoj koži jedite ove namirnice

1. Kvinoja
Za razliku od drugih žitarica koje imaju visok glikemijski indeks i mogu povisiti razine šećera u krvi, kvinoja je složeni ugljikohidrat s visokim postotkom proteina koji pomaže u održavanju razina šećera stabilnim. Na ovaj način sprečava se domino efekt gdje visoki šećer povećava proizvodnju inzulina u organizmu, a time i razine testosterona.

Pokušajte zamijeniti kruh ili bijelu rižu s ovom žitaricom bogatom magnezijem i fosforom barem dva puta tjedno, i nutricionisti tvrde da ćete izgledati bolje i osjećati se sjajno.

Jedite namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama i žitarice s visokim postotkom proteina koji uravnotežuju razine šećera u krvi, stabiliziraju inzulin i smanjuju hormonalne skokove u organizmu te tako jamče ljepšu kožu.

2. Bademi
Ako imate probleme s kožom okrenite se bademima. Ovi orašasti plodovi povećavaju razine adiponektina koji reguliraju razine šećera u krvi i sprečavaju porast testosterona u organizmu. Bademi su i dobri saveznici u borbi protiv suhe i tanke kože, koja je obično posljedica velikih razina testosterona u organizmu. Preporučena dnevna doza iznosi 11 komada ovih plodova.

3. Avokado

Dobre masnoće poput avokada (ili maslinovog ulja) sadrže visoke razine dobrog kolesterola koji održava hormone u ravnoteži. Zdrave masnoće potiču proizvodnju prirodnih lipida koji kožu čine snažnom, elastičnom i sjajnom.

Nutricionisti preporučuju da svakoga dana pojedete pola ovog egzotičnog voća koje sadrži i prehrambena vlakna, kalij, vitamin C i E, kao i lutein koji sprečava negativne posljedice sunčanja na organizam.

4. Losos

Kralj među ribama čuva zdravlje srca i mozga, a pomaže i u održavanju ravnoteže hormona. Baš kao i avokado sadrži omega 3 masne kiseline koje uravnotežuju kolesterol u krvi i drže hormone 'pod kontrolom'. Losos uz to ima i anti-upalne karakteristike koje mogu spriječiti pojavu akni i ekceme na koži. Najbolje bi bilo pojesti 200 grama ove ribe tjedno.

5. Jaja
Žutanjak je godinama bio na lošem glasu zbog visoke razine kolesterola. Novija istraživanja su dokazala da jaja uistinu imaju visoke razine dobrog kolesterola, no da je konzumacija cijelih jaja važna za uravnoteživanje hormona u organizmu. Cijela jaja vode do meke i nježnije kože, a optimalno bi bilo jesti jedno jaje dnevno.

6. Brokula

Zeleno lisnato povrće poput brokule (špinata i prokulica) sadrži prirodnu tvar sulforafan i spoj IC3 (indole 3-carbiol) koja povećava mogućnost jetre da metabolizira estrogen. Odgovarajuće količine hormona estrogena pojačava razinu kolagena, pa kožu čini napetom i zaglađenom. Ovaj tip zelenog povrća najbolje bi bilo jesti kuhano na pari – svakoga dana.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju