Ako još niste otkrili blagodati i ukusnost medvjeđeg luka - krajnje je vrijeme da se to promijeni! Uglavnom se ova samonikla jestiva biljka koristi u juhama i salatama, ali od medvjeđeg luka možete napraviti i slasne palačinke, pa čak i aromatiziranu sol.

Medvjeđi luk poznat i kao divlji luk ili divlji češnjak ime je dobio po tome što tu biljku medvjedi jedu poslije zimskog sna.

Slavan je po svojim ljekovitim svojstvima: snižava krvni tlak, bogat je vitaminom C, sprečava nakupljanje kolesterola u krvi, stimulira rad srca, pomaže kod normalizacije metabolizma, itd.

Jestivi su svi dijelovi biljke, ali neiskusnim biračima ne preporučuje se da medvjeđi luk beru sami jer bi ga mogli zamijeniti za otrovne biljke mrazovac, đurđicu i čemeriku koje su mu jako slične. Palačinke Recept za palačinke bez trunke brašna u kojima možete uživati do mile volje Palačinke Palačinke mekane kao duša: Recept koji uvijek uspijeva

Najsigurnije je medvjeđi luk nabaviti na tržnici, a nakon što ste to obavili probajte super jednostavne recepte za 'medine' palačinke i 'medinu' sol koje je s nama podijelila Suzana Orešić, blogerica i majstorica u pripravljanju jela od medvjeđeg luka o čijim kulinarskim vještinama više možete doznati i na Facebook stranici Croatia Gorski Kotar Jablan.

'Okus palačinki nije sličan češnjaku kakav je inače okus medvjeđeg luka, dosta su blage, kaže Suzana.

Za 'medine' palačinke potrebno vam je:

- 200 grama medvjeđeg luka
- 2 jaja
- 2 decilitra vode
- 200 grama brašna
- sol
- krem sir ili punjenje po želji

Priprema:
1. U blenderu ili pomoću štapnog mikesera usitnite medvjeđi luk s vodom, minutu dvije dok ne dobijete potpuno zelenu tekuću masu.

2. U zdjeli umutite jaja s brašnom te dolijte zelenu smjesu (tijesto bi trebalo izgledati malo gušće nego za klasične palačinke), a zatim posolite.

3. Ispecite palačinke i punite ih krem sirom u koji ste umiješali par listova nasjeckanog medvjeđeg luka ili slanim punjenjem po želji.


Za 'medinu' sol potrebno vam je:

- 150 grama medvjeđeg luka
- 600 grama soli

Priprema:
1. Štapnim mikserom izradite 150 grama soli sa sitno nasjeckanim lukom dok ne dobijete gustu kremastu smjesu.

2. Dodajte ostatak soli i miješajte vilicom dok sva sol ne dobije zelenu boju.

3. Ostavite da se sol posuši dan ili dva i napunite staklenke

Savjet: Medinu sol koristite kao dodatak jelima ili umjesto češnjaka. Može se koristiti i u kozmetičke svrhe kao piling za tijelo za poboljšanje tonusa kože.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju