Nedavno smo pisali o proljetnim trendovima s Instagrama koji će se preseliti na hrvatske ulice. Na popisu trendova našle su se i takozvane cipele Mary Jane, čija popularnost raste tolikom brzinom da su zaslužile svoj tekst.

Galerija Zoe Kravitz i Alexa Chung u Mary Jane cipelama Kendall Jenner u Mary Jane cipelama Glumica Daisy Edgar-Jones u Mary Jane cipelama +10 Katie Holmes

Mary Jane je američki naziv za zatvorene cipele s jednim ili više remena koji idu preko rista.

Model je postao popularan ranih 1900-ih godina, kada ih je na tržište plasirao proizvođač obuće iz Missourija, tvrtka "The Brown Shoe Company".

Cipele nazvane po popularnom liku iz stripa originalno su bile dizajnirane za djecu, no ubrzo su postale omiljene među ženama svih generacija.

Posebno poželjan dodatak garderobi postale su kada je dizajanerica Mary Quant 1960-ih godina prošlog stoljeća cipele obula supermodelu Twiggy.

Cipele Mary Jane u nekom su se trenutku počele pojavljivati i na modnim pistama brendova kao što su Chanel, Gucci i Prada.

U ovom trenutku, kada nas od proljeća dijeli tek nekoliko dana, cipele Mary Jane su trend koji će obilježiti mjesece pred nama. Model je to koji ćemo viđati i na hrvatskim ulicama, a vole ga i broje slavne dame.

Glumica Daisy Edgar-Jones u Mary Jane cipelama Glumica Daisy Edgar-Jones u Mary Jane cipelama (Foto: Profimedia)

Cipele koje su u međuvremeno postale nezaobilazan dio francuskog stila svojim šikom osvojille su ljubiteljice mode diljem svijeta.

Sviđaju li vam se Mary Jane cipele?

glasova:

Njihova svestranost je jedan od razloga zbog kojeg ih žene toliko vole. Izgledaju odlično uz traperice, odijela, suknje, haljine, sakoe, elegantne košulje... Gotovo svaki komad iz svojeg ormara možete upariti s takvim cipelama.

Nove salonke: 25 modela s umjerenom potpeticom u raznim bojama Reserved, 25,99 EUR Stradivarius, 25,99 EUR Bershka, 29,99 EUR +22 Zara, 29,95 EUR

Još jedan plus ovih cipela je taj što možete birati između modela s potpeticom i onih s ravnim đonom. Kako piše magazin Vogue, ta šik cipela dovoljno je svestrana da u njoj šetate psa i prošetate crvenin tepihom, baš kao Zoë Kravitz i Alexa Chung.

Zoe Kravitz i Alexa Chung u Mary Jane cipelama Zoe Kravitz i Alexa Chung u Mary Jane cipelama (Foto: Profimedia)

Cipele Mary Jane trebale bi biti isplativa investicija za sve dame kojima se sviđa taj stil. Ako i vi spadate u tu skupinu, u galeriji na početku teksta izdvojili smo dio ponude u trgovinama. Tu su opcije s ravnim đonom, chunky modeli i cipele Mary Jane s blok-petom.

Pull&Bear, 29,99 eura Pull&Bear, 29,99 eura (Foto: Internetska stranica proizvođača)

Tamaris (Zalando), 49,77 eura Tamaris (Zalando), 49,77 eura (Foto: Internetska stranica proizvođača)
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju