Želite li svoju kavu, čaj, smoothie, ali i jela učiniti super zdravima i pomoći vam da tromost i nedostatak energije nestanu kao rukom odneseni, onda će "čarobni" prah matcha koji potječe iz Japana biti najbolji izbor

Matcha prah, fino mljeveni prah listova zelenog čaja, s pravom je svrstan u superhranu jer će vas njegovi sastojci ispuniti energijom i udahnuti vam novi život.

Želite li svoju kavu, čaj, smoothie, ali i jela učiniti super zdravima i pomoći vam da tromost i nedostatak energije nestanu kao rukom odneseni, onda će "čarobni" prah matcha koji potječe iz Japana biti najbolji izbor

Matcha nastaje od procesuiranih listova zelenog čaja koji su lupanjem pretvoreni u fini prah. Prah se zatim prosijava i muti s vrućom vodom. Ova praksa pravljenja matcha praha nastala je u Kini oko 10. stoljeća, ali najbolja matcha dolazi iz Japana. Čak je i drevna tradicija ispijanja čaja nastala u 12. stoljeću u Japanu izgrađena upravo oko matcha praha slavnog po svom prepoznatljivom i posebnom okusu. Isprobajte i "blago" od 5 kuna koje nepravedno ignoriramo na policama trgovina.

Za razliku od drugih zelenih čajeva, grmovi matche se 20 dana prije žetve prekriju kako bi se zaštitili od direktnog sunca. Na taj način potiče se proizvodnja klorofila koji listovima daje tamniju, življu nijansu zelene, a povećava se i proizvodnja L-teanina, amino kiseline koja je prirodni sastojak biljke čaja i nekih vrsta gljiva. Ovaj sastojak zaslužan je i za svojstvo čaja da istovremeno smiruje i stimulira.

Uz to, matcha potiče metabolizam i brže sagorijevanje masnoća, pomaže pri regulaciji i održavanju optimalne razine šećera u krvi te se smatra 10 puta snažnijim od običnog zelenog čaja. Pročitajte i 7 razloga zašto je vrući napitak od đumbira bolji do čaja.

Upravo zato je matcha prah idealan za spravljanje u obliku kave, čaja, smoothija, ali i kao dodatak raznim jelima. Za maksimalnu umućenost napitka, koristite metlicu napravljenu od bambusa.

Priprema matche u obliku čaja:
U šalicu stavite žlicu matcha praha, dodajte 2, 3 žlice tople vode i razmutite prah dok se zapjeni. Dodajte tople vode do vrha šalice, promiješajte i popijte.

Priprema matche u obliku kave:

Razmutite matcha prah u šalici i zagrijte 2 decilitra mlijeka. Ulijte polovicu toplog mlijeka u šalicu s matchom, a polovicu u manju bočicu i snažno mućkajte dok ne postignete gustu, kremastu teksturu pjene. Ulijte pjenu u napitak, malo promiješajte i matcha kava je gotova. Po želji ukrasite matcha prahom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju