Kineska plivačica Fu Yuanhui otvoreno je progovorila o uzrocima svojeg lošeg plivanja na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, te izazvala buru negativnih komentara


Na Olimpijskim igrama u Riu kineska reprezentacija bila je četvrta u mješovitoj štafeti na 4x100 metara. Plivačica Fu Yuanhui za loš je rezultat okrivila sebe, odnosno otvoreno priznala da je dobila mjesečnicu što je utjecalo na njeno plivanje.

'Nisam danas dobro plivala. Razočarala sam svoje kolege u timu. Jučer sam dobila mjesečnicu, osjećam se pomalo slabo, iako ovo nije isprika.'

Ženama u Kini i nekim drugim zemljama zabranjuje se korištenje javnih bazena kada imaju menstruaciju.

Na društvenim mrežama raširila se rasprava s hashtagom #FuyuanHuiPeriod a 30 godina staru plivačicu neki su proglasili lažljivicom, s obzirom da se ženama u Kini zabranjuje plivanje u bazenu tih dana u mjesecu.

'Kinezi imaju predrasude prema upotrebi tampona, i ja sam kao žena u trećem desetljeću bila puna strahova do nedavno,' pojasnila je Fu.

Dozvoljeno je plivati tijekom menstruacije

Ginekolozi su objasnili da ne postoji nikakav zdravstveni rizik od plivanja u javnom bazenu tijekom menstruacije kako se ženu, tako i za ostale u njemu.

'Voda ne ulazi u tijelo i ne ispire menstrualnu krv u bazen. Dakako, moguće je da nešto iscuri mimo tampona, ali u vrlo malim količinama. Ljudi imaju izlučevine, upravo zato se u bazene stavlja klor,' poručila je ginekologica dr. Jen Gunter iz Američkog kongresa opstetricije i ginekologije.

Olimpijska priča o menstruaciji potaknula je korisnike društvenih mreža da podijele i svoje priče o plivanju u javnim bazenima onih dana u mjesecu. Sophie Tabatadze iz Gruzije, naime, podijelila je fotografiju s njenog bazena uz riječi:

'Vake bazen i fitness klub shvaćate li koliko je ovo uvredljivo? I ako prema vašim pravilima ne smijemo koristiti bazen 5 do 6 dana svakog mjeseca, možemo li dobiti manju cijenu članstva u odnosu na muškarce?'

Trebaju li žene plivati u javnom bazenu tijekom menstruacije?

glasova:

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju