U subotu su u organizaciji Europa Donna Hrvatske – hrvatskog foruma za borbu protiv raka dojke i Hrvatske udruge za bolesti štitnjače održani prvi Mimozini dani. Ova akcija održala se pod motom „5 minuta za zdravlje“, a njome se potiče građane na samopregled dojki i štitnjače.

Ovom prvom zajedničkom akcijom ove dvije hvalevrijedne udruge prikupljale su sredstva za rad svojih organizacija, a u tome su im pomogli brojni uvaženi gosti koji su danas na Cvjetnom trgu prodavali mimoze.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor,ambasadorica kampanje Gordana Sobol, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, saborske zastupnice Ingrid Antičević Marinović i Ljubica Matijević Vrsaljko, Tihana Harapin Zalepugin, Kostadinka Velkovska, Vanda Winter i Mia Begović neki su od poznatih koji su sudjelovali u akciji, te na taj način pomogli Europa Donni i Hrvatskoj udruzi za bolesti štitnjače u prikupljanju sredstava.


Svaka žena starija od dvadeset godina treba prakticirati samopregled jednom mjesečno

Točno u podne u zrak je pušteno 500 žutih balona za novu nadu u život i ozdravljenje. Pokretanje akcije „5 minuta za zdravlje“ iznimno je važno za očuvanje i unapređenje vlastitog zdravlja te za spasonosno rano otkrivanje raka dojke.

Uz uobičajene dijagnostičke metode žene trebaju aktivno sudjelovati redovitim samopregledima koji moraju biti ženina doživotna navika.

Dojke je najbolje pregledavati od prvog do desetog dana ciklusa jer su tada najmekše i nisu osjetljive.

Svaka žena starija od dvadeset godina treba prakticirati samopregled jednom mjesečno.

Kod žena koje više nemaju ciklus također je dobro jednom mjesečno učinit samopregled u danu koji žena sama odredi. Kada žene upoznaju svoje dojke, daleko je lakše registrirati novonastale promjene.


Ovaj projekt odvija se pod medijskim pokroviteljstvom Nove TV, čija podrška je od iznimnog značaja za rad i napredak Europa Donna Hrvatske.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju