Jedna od najzdravijih namirnica na svijetu svakako je med. No osim na naše tijelo med pozitivno djeluje na našu kožu, ali i kosu. Želite li kosu i vlasište nahraniti na prirodan način sami napravite masku, šampon i regeneratir za kosu od meda

Blagodati meda poznate su od pamtivijeka. Ovaj čaroban dar prirode poznavali su stari Grci i Rimljani, a osim u prehrani koristio se i u medicinske svrhe i to za liječenje kožnih bolesti, jačanje imuniteta i popravljanje mentalnog zdravlja.

No u posljednje vrijeme ova super namirnica je dobila još širu primjenu te se koristi u kozmetičke svrhe kako za kožu tako i za našu kosu.

Naime, med ima vrlo moćna svojstva kako za kožu, tako i za našu kosu. Osim što djeluje antibakterijski i protuupalno i time štiti tjeme i korijen kose, med zadržava vlagu te hidratizira i hrani vlasi što kosu čini podatnom i sjajnom.

Želite li i vi ovu zlatnu namirnicu isprobati na svojoj kosi, donosimo tri jednostavna recepta koje možete kombinirati po želji.

MASKA ZA KOSU
- Prije pranja, kosu namažite medom.

- Zagrabite med prstima te ga počnite utrljavati u kosu od vrhova prema korijenu.

- Ostavite da djeluje oko pola sata te nakon toga kosu isperite i operite na uobičajen način.

ŠAMPON ZA KOSU

- U šalici pomiješajte decilitar tople vode i jednu do dvije žličice meda.

- Dobro izmiješajte dok se med i voda ne povežu.

- Mješavinu postepeno polijevajte po glavi te nježno trljajte kosu počevši od tjemena pa sve do vrhova, kao da perete kosu uobičajenim šamponom.

- Kosu isperite mlakom vodom.

REGENERATOR ZA KOSU

Sastojci:
- 1 zreli avokado
- 2 do 3 žlice meda
-2 do 3 žlice maslinovog ulja

Priprema:
1. Avokado ogulite te ga u zdjelici dobro zgnječite dok ne postane kašast.

2. Dodajte med i maslinovo ulje te štapnim mikserom ili malim blenderom dobro izmiješajte sve sastojke dok se ne povežu u glatku smjesu.

3. Mješavinu nanesite na kosu i ostavite da djeluje od 30 do 60 minuta. Kosu možete pokriti najlonskom vrećicom.

4. Kosu isperite na uobičajen način.
 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju