Smatrate li umivanje jednostavnom radnjom prilikom koje nemate što pogriješiti, grdno se varate. Upravo nam pogreške koje činimo pri umivanju mogu izazvati čitav niz problema na koži… Evo kako to spriječiti

1. Preagresivni proizvod za čišćenje kože
Uz kvalitetno sredstvo za čišćenje kože lica uklonit ćemo svu nečistoću i ostatke šminke, a da pritom ne uništimo zdrave stanice kože ili pak njezin prirodni zaštitni sloj masnoće. Pokušajte pronaći sredstvo koje je učinkovito, a da pritom nije pregrubo i da ne šteti vašoj koži, odnosno da ne izaziva crvenilo ili ljuštenje kože.

Kako biste osigurali svojoj koži dovoljno vlage, nanesite hidratantnu kremu neposredno nakon čišćenja i umivanja, kad je koža još uvijek dovoljno vlažna.

2. Pretjerano umivanje
Pretjerano pranje kože (više od dvaput dnevno) može je iziritirati do te mjere da se izazove kontraefekt pa koža počne proizvoditi previše masnoće. Ukoliko tijekom dana niste previše oznojili, ako niste nanijeli šminku na lice ili pak kakvu zaštitnu kremu protiv sunca, dovoljno je da lice samo isperete mlakom vodom. Dopustite kože da se malo odmori od silnih sapuna i ostalih sredstava.

3. Pretjerivanje s pilingom
Premda je piling odličan način uklanjanja mrtvih stanica kože, nikako ne treba pretjerivati s time. Kao i u svemu drugome i u tome valja biti umjeren. Nemojte koristiti piling više od 2-3 puta tjedno i pritom radije koristite šećer i voćne kiseline. Usto, bolje je da to činite prstima negoli grubim spužvicama i ručnicima, kako ne biste dodatno iritirali i oštetili kožu.

4. Nedovoljno ispiranje
Jedna od najčešćih pogrešaka prilikom čišćenja i umivanja lica jest nedovoljno ispiranje pa se tako na koži gomilaju naslage nečistoće zajedno s ostacima sapuna, što dovodi do začepljenja pora na koži te njezina isušivanja. A tu su i posebno zanemarene točke na licu kao što su nos, vilica i rub uz kosu.

Iako mnogi izbjegavaju korištenje ulja za čišćenje lica smatrajući kako to začepljuje pore, stručnjaci tvrde kako od ulja korist imaju svi tipovi kože.

5. Sastojci koji nadražuju kožu
Uvijek pažljivo pročitajte sastav proizvoda i svakako izbjegavajte ona kozmetička sredstva za čišćenje lica koja sadrže sastojke koji iritiraju kožu – razne mirise, boje i sintetičke konzervanse poput parabena. I natrijev lauril sulfat još je jedan od onih sastojaka koje treba izbjegavati jer uzrokuje alergijske reakcije i iritaciju kože.

6. Trljanje kože ručnikom
Da, obrišite lice ručnikom, ali nemojte kožu pretjerano trljati njime iako vam se čini da bi to bilo dobro. Naime, time ugrožavate elastičnost svoje kože. I dakako, pazite s kojim ručnikom brišete lice. Nemojte to činiti ručnikom za ruke. Neka to bude čist i mekan ručnik kojega neće istodobno koristiti i drugi ukućani kako biste spriječili prenošenje raznih bakterija.

7. Nanošenje hidratantne kreme na osušenu kožu
Kako biste osigurali svojoj koži dovoljno vlage, nanesite hidratantnu kremu neposredno nakon čišćenja i umivanja, kad je koža još uvijek dovoljno vlažna. Naime, ukoliko čekate da se vaša koža potpuno osuši prije nanošenja noćne kreme, njezini aktivni sastojci teže će prodrijeti u suhu kožu, zbog čega koža može djelovati masno i ljepljivo.

Uz kvalitetno sredstvo za čišćenje kože lica uklonit ćemo svu nečistoću i ostatke šminke, a da pritom ne uništimo zdrave stanice kože.

8. Neupitno povjerenje u skupe proizvode
Nemojte misliti da ćete imati savršeni ten ako na sapune za pranje lica potrošite pravo malo bogatstvo. Više će vam se isplatiti ukoliko se odlučite za neke proizvode s jednostavnijim, prirodnim sastojcima koji će se dulje zadržati na vašoj koži, kakvim hidratantnim kremama ili serumima.

9. Izbjegavanje ulja za čišćenje kože
Iako mnogi izbjegavaju korištenje ulja za čišćenje lica smatrajući kako to začepljuje pore, stručnjaci tvrde kako od ulja korist imaju svi tipovi kože pa čak i osobe s izrazito masnom kožom na licu. Odgovarajućim uljem očistit ćete pore od raznih bakterija i nečistoće.

Za tu svrhu preporučuju se bademovo ulje, zatim ulje marelice ili pak suncokreta. Također, na popisu su i maslinovo i kokosovo ulje, no nisu u samome vrhu jer kod nekih ljudi izazivaju poteškoće. Dovoljno je tek lagano prstima umasirati ulje na lice i potom ga obrisati mekim ručnikom. Samo se pobrinite da lice dobro očistite i isperete kako biste spriječili začepljenje pora i gomilanje nečistoće i bakterija u njima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju