Lijepa i njegovana kosa san je svake žene. To znači da je ujedno i zdrava, sjajna i da s njom lako možemo oblikovati frizure. Kakvi nas trendovi za kosu očekuju ove sezone doznali smo u razgovoru s NIVEA Međunarodnom stilisticom za kosu - Sally Brooks. Tri puta osvojila je londonsku nagradu za 'Frizera godine', uvrštena je u Kuću slavnih britanskih frizera te redovito surađuje s napoznatijim modnim časopisima. Otkrila nam je i koji su must-have proizvodi za oblikovanje frizure te savjetovala što učiniti kada imate 'bad hair day'

Sally, recite nam nešto o trendovima frizura u 2014.?
U 2014. žene vole isticati svoju ženstvenost. Dugi i mekani slojevi, kao i valovita kosa dat će vam taj elegantni damski izgled. Žene koje vole svoju dugu kosu bit će u skladu s trendovima ako je ona raspuštena i prirodna. Jako važan će biti i maksimalan volumen, trend koji je prisutniji nego posljednjih nekoliko godina.

Žene vole mijenjati frizure, ali snažni proizvodi za oblikovanje kose mogu kosu 'zalijepiti', učiniti da izgleda beživotno, a u najblažem slučaju i otežati je čestom upotrebom. Kako možemo spriječiti da se to dogodi i našoj kosi?
Do oštećenja kose često dolazi dok je ona mokra jer je njena tekstura tada elastičnija. Znači, budite nježni sa svojom kosom. Uvijek koristite češalj širokih zubaca i pokušajte ne čupati ili navlačiti kosu. Plastične četke i češljevi te gumice za kosu također će oštetiti kosu ne koriste li se pravilno.

Četke s prirodnim vlaknima ne stvaraju statički elektricitet i zaglađuju kosu. Još jedna velika pogreška je preopteretiti kosu: koristite li veću količinu proizvoda za oblikovanje ne znači i da će frizura biti postojanija.

Želite li da vam frizura traje duže koristite snažnije proizvode. Pri tome samo pripazite da kosa uvijek dobije dovoljno njegujućih sastojaka te da proizvode za učvršćivanje kose koristite ispravno. Na primjer, lak za kosu uvijek držite 20 centimetara od glave i nanesite ga jednoliko i nikako ne previše.

Dugi i mekani slojevi, kao i valovita kosa daju elegantni damski izgled. Žene koje vole svoju dugu kosu bit će u skladu s trendovima ako je ona raspuštena i prirodna

Bismo li trebali izbjegavati vruće uređaje poput onog za ravnanje kose?
Takvi uređaji neće oštetiti vašu kosu ne koriste li se pretjerano. Uvijek preporučujem da se pri oblikovanju uređajem za ravnanje kose uzme samo jedan manji pramen i po njemu prođe samo jednom. Oštećenja će nastati ako stalno prolazimo kroz iste dijelove. Ovu metodu nazivamo 'oblikovanje u jednom potezu', a iako rad s manjim pramenovima zahtijeva više vremena dosta ga se ipak uštedi prolaženjem samo jednom kroz svaki pramen.

Tako se prepoznaje kvalitetan rad frizera. Svakako se pobrinite i da koristite proizvode koji dobro hidratiziraju kosu kako biste nadoknadili gubitak vlage i koristite proizvode koji imaju sustav zaštite od topline.

U kojim prilikama bismo trebali koristiti megačvrste proizvode?
Kada poželite posebnu i postojanu frizuru. Danas žene sve češće i češće mijenjaju frizuru i megačvrsti proizvodi omogućuju da dijelovi vaše kose izgledaju upravo onako kako biste željeli, a omogućuju vam i da napravite različite frizure. Bilo da kosu želite začešljati od lica ili želite da vaša frizura bude što voluminoznija s ovim proizvodima ćete to i postići. Bez obzira na to želite li irokezu ili jednostavno više volumena, megačvrsti proizvodi držat će vašu frizuru cijeli dan.

Koji je vaš trik za dugotrajnu i megačvrstu frizuru?
Megačvrsta frizura za svaku ženu znači nešto drugo. Želite li voluminoznu kosu ili snažno učvršćivanje ovi proizvodi su obavezni. Svaka frizura mora imati savršen početak zato prvo nanesem Nivea mega strong pjenu za oblikovanje na cijelu kosu i jednoliko je rasporedim češljem širokih zubaca. Mega strong lak koristim za završno učvršćivanje ili da učvrstim pramen po pramen. Želite li maksimalan i dugotrajan volumen pri feniranju koristite srednje veliku okruglu četku.

Kad fenirate kosu uvijek se prvo koncentrirajte na korijen kose jer ćete tako kosu podići, a frizura će biti dugotrajnija. I na kraju, uvijek pričekajte da se kosa ohladi prije nego je skinete s četke.

Koja vam je frizura omiljena?
Moja omiljena frizura je bob. Jednostavan je i bezvremenski. Nikad ne izlazi iz mode i lako se održava. Kako bi vaš bob bio postojaniji i ženstveniji možete kosu na vrhu glave uviti na uvijače. A da bi frizura bila postojana tijekom cijelog dana koristim Nivea mega strong lak. S njime kosa izgleda lijepa i njegovana.

Svi znaju što je 'bad hair day', dan kad kosa jednostavno izgleda loše. Što vi savjetujete u tim slučajevima?
Imate li šiške jednostavno ih operite jer će tako cijela frizura izgledati bolje. Isfenirajte prednji dio kose, a ostatak vežite – izgledat ćete elegantnije. 'Bad hair day' obično znači da kosa izgleda umorno ili neuredno. U tom slučaju nanesite lak na vanjski dio kose, isfenirajte ga i kosa će opet imati svoj zdravi sjaj.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju