Sitna građa brojnim damama predstavlja često i problem u odabiru odjeće, jer kako kod svih oblika tijela tako i kod džepnih Venera krojevi i boje presudni su u igri isticanja prednosti i mana. Koliko moć spretno odabranih kombinacija može izdužiti figuru i koje krojeve dame sitnije građe trebaju izbjegavati, savjetuje modna dizajnerica Aleksandra Dojčinović

Džepna Venera laskavi je epitet za dame koje krasi sitnija građa poput Kyle Minogue, Eve Longorie i Shakire. Pa osim što ove zvijezde oduševljavaju svojom snažnom enegrijom posebno je zanimljiva njihova smjelost da na crvenom tepihu pariraju puno višim kolegicama. Tajna se krije u pomno odabranim komadima odjeće koji izdužuju figuru i naglašavaju prednosti sitne građe.

>>Midi haljine: Top 5 modela od 180 do 2.000 kuna



Savjete koje krojeve i boje odabrati kako bi dame sitnije građe postigle izduženu i skladnu siluetu, te na koji način istaknuti prednosti savjetuje modna dizajnerica Aleksandra Dojčinović:

1. Izbjegavanje predimenzioniranih komada odjeće
Žene sitne građe mogu si dopustiti gotove sve osim predimenzioniranih komada odjeće. Modne ikone kao Natasha Goldenberg i Miroslava Duma čak i to iznesu sa stilom, ali treba pripaziti pri odabiru ovog trenda.

2. Zlatno pravilo pri kupnji odjeće su komadi koji izdužuju figuru: uski krojevi, midi dužine, duboki dekolte, suknje visokog struka
Komadi odjeće koji sitnu figuru izdužuju su uske haljine koje ističu liniju tijela ne gutajući njegove prednosti.
Midi dužine haljina i suknji skladno izdužuju noge pri čemu ih je idealno kombinirati s gornjim dijelom krojeva dubokog dekoltea.
Suknje visokog struka izvrsni su pomagači u stvaranju vizualnog sklada i uz njih su obavezne visoke potpetice.
Što se tiče obuće, platforme i tenisice sa skrivenom petom kao stvorene su za dame sitne građe posebice kada se žele poigrati s komadima odjeće koji im inače ne bi pristajali.

3. Krojevi koje dame sitne građe trebaju izbjegavati
Hlače spuštenog stuka i širokog kroja svakako treba izbjegavati jer 'jedu' figuru i stvaraju vizualno tijelo manjim nego što jest .
Isto čine i jednostavne haljine širokog ili A kroja. Suknje A kroja dame sitnije građe si mogu dopustiti samo ako su plisirane ili lepršave.

4. Pri odabiru boja šarenilo je pogreška, dok su svijetlije nijanse pun pogodak
Što se tiče odabira boja jednobojni komadi su svakako prikladniji od šarenila, svijetle nijanse su nešto što si većina žena ne može priuštiti, a  džepnim Venerama savršeno pristaju.

Uske haljine, midi dužine, duboki dekoltei i svijetliji tonovi odjeće laskaju sitnoj građi i ističu njezine prednosti



Također, dame sitnije građe trebale bi izbjegavati krupne komade nakita i velike torbe, decentno uređene sitne žene uvijek izgledaju glamuroznije.

5. Tri kombinacije od ureda do svečanosti s kojima nikada nema greške

Posao - mala crna haljina najljepše izgleda na ženama sitne građe. Uz nju nikako nemojte kombinirati balerinke, već udobne salonke s malom petom kakve i jesu u trendu. Uz takav dnevni stil odličan duet čine strukirani kaput midi kroja, a šeširi i kape su svakako dobrodošli.

Večernji izlazak
- uske kožnate hlače u kombinaciji s uskim gornjim dijelom i vrtoglavim potpeticama, modni je trolist koji si mogu priuštiti samo žene sitne građe.

Svečano događanje - glamurozna haljina sirena kroja, otvorenih leđa ili dubokog dekooltea pun je pogodak jer svaki od ovih aduta na haljini figuru izdužuje i prikriva nedostatke.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju