Puder u prahu, puder u kamenu, tekući puder, kremasti puder, podloga u sticku, mineralna podloga, sheer podloga, BB krema, CC krema... lista različitih tipova podloga za lice je zapravo dugačka! Želite dobar make-up no zbunjeni ste prevelikom ponudom raznih proizvoda. Donosimo savjete kako odabrati i pravilno nanijeti najbolju podlogu

1.Kakav je vaš tip kože i što želite?
Ako još niste sigurni, saznajte kakvu vrstu kože lica imate – masnu, suhu, mješovitu ili normalnu. Također, morate znati što želite od podloge na licu – da vam potpuno prikrije nesvršenosti, mrljice i prištiće po licu, ili vam je koža u redu pa samo želite malo dodatnog sjaja.

Tekući i puder u prahu su dobri za normalnu i masnu kožu, kremasti i hidratantni puderi su idealni za one s vrlo suhom ili problematičnom kožom jer osiguravaju dobru pokrivnost.

No, imate li problematičnu kožu sklonu aknama, prištićima i crvenilu, najbolje je koristiti mineralnu podlogu ili tekući puder.

2. Kakvo je vrijeme i godišnje doba?
Kod suhog vremena, za većinu tipova kože dobar je tekući puder. Imate li vrlo suhu kožu, prije nanošenja pudera svakako nanesite dobru hidratantnu kremu, a sve u konačnici možete dotjerati puderom u prahu ili kompaktnim puderom. Kad je u zraku puno vlage i više se znojite, najidealnije je ili izbjeći puder ili koristiti što laganiju pologu.
I godišnje doba, odnosno osunčanost lica, je važna.

Ne možete koristiti istu nijansu podloge zimi i ljeti. U jesenske i zimske mjesece koristite svjetliju nijansu, u proljeće i ljeto tamniju.

Savršena podloga se stapa s vašom kožom i prikriva nedostatke

3. Kako izabrati odgovarajuću nijansu?
Sad još treba znati kupiti pravu nijansu pudera u trgovini. U kupnju podloge dođite čistog lica, bez ikakvog make-upa, kako biste najbolje mogli isprobati testere. Isprobajte podlogu pod različitim vrstama svjetlosti kako biste sigurno da je to prava nijansa za vas.

Imajte na umu da umjetna rasvjeta zna varati, pa je idealno da nakon isprobavanja proizvoda odete van na prirodno svjetlo i pogledate se u ogledalu, koje ste baš za tu prigodu ponijeli sa sobom u torbici.

4. Za kakvu prigodu želite podlogu?
Tražite li savršenu podlogu zbog odlaska na vjenčanje ili za svakodnevnu upotrebu? Vizažisti za svečane prilike i partije preporučuju tekuću podlogu jer dobro prekriva nesavršenosti. Za svakodnevnu upotrebu idealan je mineralni make-up s UV zaštitom. Puder u prahu dobar za završni dodir nakon mineralnog make-upa za večernje izlaske.

5. Kako pravilno nanijeti podlogu?
Na kraju, važno je znati i pravilno nanijeti podlogu kako bi vaše lice bilo savršeno. Evo što savjetuju vizažisti:

- Za svečanije prilike prije nanošenja podloge, nanesite tzv. primer. On osim što hidratizira i omekšava kožu, učvršćuje je i dobar je za sve tipove kože. Podloga će dulje trajati, odnosno manje su šanse da na licu izbije masan sjaj.

- Kako biste bolje prekrili dosadne prištiće i mrljice na koži, prije nanošenja podloge nanesite dobar kokektor na problematična mjesta.

- Prije nanošenja podloge nanesite hidratantnu kremu, posebno ako imate suhu kožu, te pričekajte da se dobro upije u kožu.

- Puder možete nanijeti spužvicom, prstima ili četkicom, a bitno je nanositi ga od sredine lica prema van. Obratite više pažnje na područje oko linije kose, duž vilice, područje oko očiju i iza ušiju (ako će vam kosa biti podignuta), te kapke, jer je puder odlična podloga i za sjenilo. Kako biste izbjegli razliku između lica i vrata važno je da nanesete puder točno ispod brade i tako postignete lagani prijelaz.

- Savršena podloga se stapa s vašom kožom i prikriva nedostatke. No, kad radite završno dotjerivanje tena, pripazite da ne pretjerate. Imate li osjećaj da ste nanijeli previše podloge, višak uklonite uz pomoć četkice, vatice ili spužvice.

6. Zbunjujući noviji trendovi?
Podloga u sticku zapravo je profesionalni make-up koji se često koristi u filmovima i na licu prekriva sve nedostatke, ali uzrokuje i tzv. masku na licu. Lice tako na fotografiji ili filmu izgleda savršeno, ali u stvarnosti djeluje brašnasto.

Tonirane, BB i CC kreme? Neki vizažisti ih također svrstavaju u podloge, makar je njihov učinak slabiji. Tonirane krema su najlaganije teksture i najmanje prikrivaju.

BB kreme imaju malo gušću teksturu i jače prikrivaju nesavršenosti od tonirane kreme, a uz to imaju i niz drugih svojstva kao što su djelovanje protiv bora ili prištića, UV zaštita i sl. CC kreme su najnoviji trend, imaju sve karakteristike BB kreme uz jaču sposobnost prekrivanja. Najveća zamjerka ovakvim kremama je pojava neželjenog sjaja na T-zoni nakon nekog vremena.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju