Ovog ljeta vidjela sam nekoliko objava domaćih influencera kako reklamiraju bojenje kamenja kao "suvenir koji mogu ponijeti doma ili ostaviti nekom drugom kao iznenađenje". Molim vas, nemojte to raditi ako volite more i želite sačuvati prirodu od dodatnog uništavanja. Vodite se onom "jedini trag koji treba ostaviti u prirodi jest trag svojih stopala".

Ako volite s odmora kući ponijeti školjke, pijesak i kamenje, možda niste ni svjesni kakvu štetu radite. Uzimanje kamenja i školjaka s plaže toliko loše utječe na mikrolokaciju da su u ponekim zemljama uveli novčane kazne za sve koji si doma kao suvenir uzmu dio plaže. Drugi trend koji se ne preporučuje zbog okoliša jest ono meditativno slaganje kamenja jedno na drugo.

Školjke su dom različitim životinjskim stvorenjima koje bez njih umiru, dok pomicanje kamenja (bilo da ga odnesete doma ili naslažete jedno na drugo) razbija važan ekosustav organizama koji ovise o njemu.

Kamenje na plaži 'Pomicanje kamenja (bilo da ga odnesete doma ili naslažete jedno na drugo) razbija važan ekosustav organizama koji ovise o njemu' (Foto: Shutterstock)

"Pa što, to je samo jedna školjka / jedan kamen" nije baš nikakvo opravdanje jer što bi se dogodilo da milijuni turista s neke plaže odnesu "samo jednu školjku! ili "samo jedan kamen"?

Posljednjih nekoliko godina počelo je među posjetiteljima plaža, a posebno među roditeljima mlađe djece, biti popularno još nešto: bojenje kamenja na plaži.

Bojenje kamenja ide ruku pod ruku s kradljivcima plaža, kako mnogi zovu ove što za doma uzmu po vrećicu kamenja i školjaka. Kao da nije dovoljno što su nam plaže pune opušaka od cigareta i plastičnih boca, moramo biosustav dokrajčiti i "kreativno", obojiti prekrasno kamenje flomasterima i drugim toksičnim stvarima.

Barbara Slade Jagodić s kćeri Minom Trebaju li djeca zvati svoje roditelje "mama" i "tata" ili ih oslovljavati imenom?

Mina na moru Ne rugajte se paradajz-turistima, dignite im spomenik jer su zadnje pare dali za more

Neki "kreativni influenceri" takvo kamenje ostavljaju iza sebe na plaži kao suvenir drugim turistima. Osim što su plaže same po sebi lijepe i ne trebate im vi da nešto ljepše nacrtate od onoga što je priroda stvorila, boje s kojima ukrašavate kamenje uglavnom su toksične. I kad stoje na suncu pa ih more ili kiša isperu, onda sva ta kemikalija završi u moru. I dalje vam je romantično to što radite?

Mina i baka Dragica Zašto je provesti čitavo ljeto kod bake i djeda bez roditelja odjednom postalo problem?

Boso dijete na plaži "Molim vas, ne oblačite djeci papučice za plažu"

Vjerujem da mnogi uopće ne razmišljaju o posljedicama onoga što rade jer im je bitno ostaviti negdje svoj trag tijekom svoga života, no u prirodi ne ostavljajte nikakve tragove. Ostavite prirodu da bude lijepa, zelena, bijela, plava, žuta ili kakva god već da jest sama od sebe. Zaista nikom ne treba obojeni kamen, našem zagađenom planetu najmanje.

Ne učite svoju djecu tome. Ostavite plaže kakve ste ih našli, pa će možda i vaši unuci moći uživati u njima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju