Ako tražite način kako što bolje uravnotežiti vitamine i minerale u tijelu i mozgu, možete odmah prestati s potragom. Naime, upravo je biljka naziva Moringa otkriće koje će pomoći vašem organizmu

Moringa sadrži mnoge bitne hranjive tvari za naše tijelo, ima moć jačanja imunološkog sustava te se koristi tisućama godinama zbog svojih iscjeljujućih mogućnosti. Često je se naziva i "čudotvornom biljkom" zbog toga što sadrži mnoge antioksidanse te zbog svoje svestranosti.

Tako su istraživanja pokazala kako moringa može pomoći pri liječenju višebrojnih zdravstvenih stanja poput upala, infekcija, alergija i astme, anemije, dijabetesa, artritisa, bolova u želudcu i zatvorenosti, epilepsije, kronične glavobolje te visokog tlaka.

Moringu biste trebali probati jer:

1. Sadrži mnoge antioksidanse koji pomažu pri smanjenju upala
Moringa se sve češće koristi kao moćan prirodni lijek i kao zamjena za neke farmaceutske lijekove, jer sadrži iste spojeve kao i ti lijekovi, samo bez nuspojava. Sadrži esencijalne aminokiseline, karotenoide fitonutrijente, koji se mogu naći u mrkvama i rajčicama, te antibakterijske spojeve koji su identični onima u lijekovima.

Moringa sadrži znatnu količinu proteina i triptofana što pomaže tijelu kod proizvodnje serotonina

Upala može stvoriti mnoge probleme u tijelu, no moringa se bori protiv nje pomoću jaki anti-age spojeva koji uključuju vitamin C, beta-karoten, kvercetin i polifenole. Ovi spojevi pomažu pri smanjenju rizika od oboljenja od određenih vrsta karcinoma, visokog krvnog tlaka i ostalih kroničnih bolesti.

2. Balansira hormone na prirodni način
Istraživanja su pokazala kako uzimanje biljaka poput moringe i amaranta, poznatog kao i šćir, kao dodatke prehrani znatno povećavaju količinu antioksidansa u tijelu, te smanjuju oksidativni stres.

Također, pokazalo se kako dolazi do povećanja hemoglobina i poboljšanja razine glukoze u krvi, što dovodi do zaključka da moringa može smanjiti ili spriječiti hormonalne promjene te bolesti koje dolaze s godinama.

3. Utječe na zdravlje mozga i sprječava promjene raspoloženja
Moringa sadrži značajnu količinu proteina te je puna triptofana. To pomaže tijelu u proizvodnji opuštajućeg hormona serotonina. Ova moćna biljka tako prema nekim studijima pomaže pri smanjenju umora, depresije, promjena raspoloženja i nesanice.

Koliko je snažna pokazuju i činjenice o vitaminima i mineralima koji se nalaze u moringi:

1. Dvaput veća količina proteina nego što se nalazi u jogurtu.

2. Četiri puta veća količina vitamina A nego što sadrže mrkve.

3. Tri puta veća količina kalija nego što je prisutno u bananama.

4. Četiri puta više kalcija sadrži nego kravlje mlijeko.

5. Sedam puta veća količina vitamina C je pristuna nego u narančama.

Moringa je cijenjena, prije svega, kao moćan prirodni izvor željeza. Moringa je i vrijedan izvor kalija, magnezija, cinka, bakra, ali i vitamina A, E, B1, B2 i B3. Preporučuje se osobama kojima je potreban neškodljiv izvor željeza, ali i ostalih minerala i vitamina koji djeluju sinergijski, potvrđuje Irina Zafranović, bio&bio blogerica.

Zbog svoje svestranosti moringa se može koristiti pri liječenju raznih zdravstvenih stanja

Najčešći načini korištenja moringe uključuju sušeno lišće moringe ili prah te moringine sjemenke kao dodatak prehrani. Lišće ove biljke sadrži najviše antioksidansa i hranjivih tvari, dok su sjemenke pune esencijalnih proteina i masnih kiselina koji pomažu pri pročišćavanju vode i dodaju protein lošijom prehrani. Možete ih konzumirati putem čaja, praha ili kapsula. Kako biste najbolje iskoristili sve beneficije, najbolje ih je uzimati zajedno s jelom.

Kako konzumirati moringu?

S obzirom na to da je moringa vrlo moćna "bombica" važno je započeti konzumirati je u vrlo malim dozama i nikako natašte jer bi u protivnom mogla izazvati mučninu.

Treba krenuti s pola žličice dnevno i postepeno povećavati količinu do maksimalno 5 žličica dnevno, no možda će nekome biti dovoljno i manje za postizanje izvrsnog učinka, kazuje Zafranović.

Moringa se lako apsorbira i ne uzrokuje nuspojave. Bitno je kontinuirano uzimanje tijekom najmanje mjesec dana. Nema ograničenja za uzimanje osim, već spomenutog postepenog, privikavanja organizma na djelovanje moringe. Svaki organizam je jedinstven pa treba osluškivati signale tijela, nadodaje Zafranović.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju