Pojmovi dijeta i tjestenina obično isključuju jedan drugog zbog čega ljubitelji tjestenine, a ima ih mnogo, muku muče odričući se najdražeg jela kako bi smršavjeli. No postoje načini na koji vam ovaj super popularni ugljikohidrat može postati saveznik u mršavljenju. Omiljene tjestenine ne morate se odricati slijedite li idućih pet pravila

1. Jedite tjesteninu u malim količinama
Ako za vrijeme dijete izbacite hranu koju najviše volite, željet ćete je još više. I kada je napokon ponovno počnete jesti prejest ćete se.

Stoga ako obožavate tjesteninu počastite se povremeno malim količinama, a najbolje će biti da si unaprijed odredite dane kad vam je dozvoljena. U danima kad ne jedete tjesteninu, probajte napraviti špagete od tikvica – okus bi vas mogao oduševiti.

2. Fokusirajte se na okus
Manje su šanse da ćete se prenajesti ako guštate u svakom zalogaju. Isprobajte nove okuse, na primjer, na malo ulja ispržite male rajčice u obliku grozda te ih pomiješajte s maslinovim uljem, češnjakom i svježim bosiljkom i time prelijte tjesteninu. Isprobajte novu varijantu pestoa ili dodajte sosu omiljenu bjelančevinu što će malu količinu tjestenine učiniti prilično zasitnom.

Ako obožavate tjesteninu počastite se povremeno malim količinama, a najbolje će biti da si unaprijed odredite dane kad vam je dozvoljena

3. Jedite tjesteninu od cjelovitog zrna
Nutricionisti preporučuju da barem 40 posto kalorija dolazi od ugljikohidrata, ali ne od prerađenih nego onih od cjelovitog zrnja. Stoga probajte što češće jesti integralnu, odnosno smeđu tjesteninu.

4. Obilno začinite tjesteninu raznim povrćem
Na malo ulja ispržite gljive, tikvice, rajčicu i masline i dodajte tjestenini. Za tu svrhu možete ispržiti svakojako povrće, a za umak možete iskoristiti i povrće iz frižidera koje je već izgubilo na svježini.

5. Jedite tjesteninu kao prilog, a ne kao glavno jelo

Uz veću količinu nemasnih bjelančevina i svježeg povrća, odnosno salatu, kao prilog poslužite porciju tjestenine veličine šake začinjenu maslinovim uljem, naribanom limunovom koricom (samo ako je domaći ili ekološki uzgojen) i parmezanom. U slast!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju