Tjelesna aktivnost važna je za zdravlje, međutim, koliko god se o njoj pisalo i pričalo, u životima mnogih postoji tek ideja o vježbanju, koja se često ne provede u praksu.

Ipak, ako i sami spadate u skupinu onih koji se užasavaju grupnih treninga koji traju po sat vremena ili odlazaka u teretanu koji vam oduzimaju jednako toliko vremena, možda postoji opcija koja bi vam se mogla svidjeti.

Radi se o "vježbanju grickanju", novom fenomenu koji odobravaju stručnjaci za zdravlje i fitness zbog njegova praktičnog pristupa poboljšanju kondicije.

Naziv metode nema nikakve veze s grickalicama. Radi se o tome da osoba koja se odluči za ovaj način vježbanja ima male, kratkotrajne seanse vježbanja koje su raštrkane tijekom dana kako bi postigla barem dio koristi koje sa sobom donosi duži i intenzivniji trening koji se odrađuje odjednom.

O ovoj tehnici provedeno je i istraživanje. Vodila ga je dr. Marie Murphy s britanskog sveučilišta Ulster, a istražitelji su u sklopu istraživanja pratili 21 sudionika. Svakom od njih dodijeljen je jedan od dva programa vježbanja (prvi program bio je sastavljen od tri brze šetnje dnevno u trajanju od deset minuta, a drugi od jedne brze šetnje u trajanju od 30 minuta).

Slika nije dostupna To mogu svi: Koliko trbušnjaka moramo napraviti dnevno da se (napokon) vidi razlika?

Na kraju su usporedili učinke ovih aktivnosti na ukupnu kondiciju, rizike za bolesti srca i mentalno zdravlje.

Rezultati su pokazali da sudionici koji su odrađivali tri kratke šetnje nisu stekli manje koristi od onih koji su odrađivali jednu dugu šetnju. Zapravo, u nekim područjima stekli su i veće koristi, što bi, drugim riječima, značilo da kratke tjelovježbe razbacane tijekom dana mogu biti bolje za pojedinca od, primjerice, dugog treninga u teretani.

Kod sudionika iz obje skupine zabilježena je niža razina kolesterola kao rezultat režima vježbanja, kao i smanjena tjeskoba i napetost. U svakom slučaju, kratki treninzi tijekom dana pokazali su se odličnom opcijom.

AKTIVNOST KOJU JE LAKO UKLOPITI U SVAKODNEVNICU

Ako na stranu staviti prednosti iz studije, tjelesna aktivnost u obliku "grickanja" dobra je jer se lakše može uklopiti čak i u živote osoba koje su u stalnoj gužvi. Veća je vjerojatnost i da će se jako zaposlena osoba jednog takvog režima i držati.

Mnogi među nama znaju kako je lako pronaći izgovor za nedolazak u teretanu, međutim, rijetki su oni koji mogu reći da u nekom trenutku nemaju čak i manje od deset minuta za malo tjelesne aktivnosti.

Slika nije dostupna Hodanje nakon jela najbolje je vrijeme da dosegnete preporučenih 10.000 koraka, a evo i zašto

Poanta je pokušati skupiti ukupno 30 minuta tjelesne aktivnosti u danu, a vi mini-treninge i minutažu rasporedite kako vam najbolje odgovara.

Možete, primjerice, izaći ranije iz javnog prijevoza ili parkirati malo dalje i prošetati jedan dio rute do posla i već ste prikupili dio minuta.

Umjesto lifta idite stepenicama, u pauzi odradite nekoliko čučnjeva... Sva ta "grickanja vježbanja" zbrajajte, a svaka nova minuta približit će vas konačnom cilju i ostvarivanju dnevne kvote.

Još jedna prednost ovakvog načina vježbanja je njegova pristupačnost. Nema članarine, ne zahtijeva posebnu odjeću i obuću, može se obaviti bilo gdje i može trajati samo onoliko koliko vam je potrebno da vaš puls poraste, da vam se lice zacrveni, da vam postane toplije...

Možete se zaustaviti prije nego što vas oblije znoj i prije nego što vam je potrebno tuširanje i presvlačenje.

Slika nije dostupna Jedna minuta svaki dan: Pet vježbi koje su korisne ako se rade samo 60 sekundi

Ako pet dana u tjednu uspijete skupiti po 30 minuta aktivnosti, dosegnut ćete i preporučenu količinu tjelovježbe od 2 i pol sata tjedno, koja ima pozitivan učinak na zdravlje.

Važno je samo da pronađete rutinu koja odgovara vašem životnom stilu. Postoji cijeli niz aplikacija, kao i videa koji vam mogu poslužiti kao inspiracija i motivacija. Dakle, ako volite grupne treninge, teretanu i bilo koji drugi duži oblik tjelesne aktivnosti - odlično. Nastavite sa svojom rutinom. Ako se pak nikako ne možete natjerati na bilo kakav oblik tjelovježbe, pokušajte u vašu svakodnevnicu ubaciti "grickanje".

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju