Američki časopis U.S. News & World Report’s objavio je listu najboljih dijeta u 2014. godini na kojoj se već petu godinu zaredom nalazi DASH dijeta. Kombinacija namirnica preporučena u ovoj dijeti sadrži najbolju nutricionističku uravnoteženost, prema mišljenju 22 liječnika i psihologa, članova žirija


Primarni cilj DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) dijete je snižavanje tlaka, a osim toga ima i vrlo visoku prehrambenu vrijednost, te nudi najbolju kombinaciju nutrijenata od svih modernih načina mršavljenja. Obilje vitamina B-12 i kalija, kojima inače mnoge dijete oskudijevaju, u ovom režimu prehrane su primarni, osim toga zdravom organizmu pogoduje i strogo propisana niska količinu soli koja ne p smije prelaziti 1,5 grama za ljude starije od 51 godine.

Primarni cilj DASH dijete je snižavanje tlaka, a osim toga ima i vrlo visoku prehrambenu vrijednost, te nudi najbolju kombinaciju nutrijenata od svih modernih načina mršavljenja



'Stručnjaci koji za nas rangiraju dijete ističu pogodnosti DASH režima prehrane za vitku liniju uz njezine neizostavne zdravstvene pogodnosti na organizam poput stabiliziranja krvnog tlaka' navodi Angela Haupt, urednica zdravlja i wellnessa pri U.S. News & World Report.

>>Dash dijeta: Mršavljenje bez brojanja kalorija

Autorica dijete je američka nutricionistica Marla Heller koja je plan prehrane podijelila u dvije faze. 'Koncentriranje na tip hrane koju unosimo u organizam ključno je za zdravo održavanje linije, nemasni proteini i zdrave masnoće koje daju osjećaj sitosti i kontroliraju apetit čarobni su štapići za postizanje uspjeha' ističe Heller.

Najgorim režimima mršavljenja proglašene su Paleo i Dukanova dijeta



TLC (Therapeutic Lifestyle Changes) dijeta smišljena za smanjenje razine kolesterola zauzela je drugo mjesto u kategoriji sveukupno najbolje, slijede mediteranska dijeta, Weight Watchers i Mayo Clinic dijeta, obje na trećem mjestu.

>>Dukan dijeta: 4 plusa i 4 nedostatka popularne francuske dijete

Weight Watchers
je zadržao prvo mjesto kao najbolja dijeta za gubljenje težine, a slijedi niskokalorična dijeta HMR (Healthy Management Resources) sa zamjenskim obročnim planom.

Na suprotnoj strani ljestvice nalaze su Paleo dijeta usredotočena na meso, ribu i povrće, i na posljednjem mjestu Dukanova dijeta.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju