Niske temperature mogu biti neprijatelj lijepe i njegovane kože. Ne samo da prije izlaska van trebate nanijeti odgovarajuću hidratantnu zaštitu na lice, već dodatno zaštiti i usne


Stručnjaci se slažu da je pčelinji vosak najbolje sredstvo za zaštitu usana od oštrih zimskih uvjeta, ali i zacjeljivanje ispucane kože na ovom osjetljivom dijelu tijela. Poput vazelina, pčelinji vosak stvara zaštitni sloj koji štiti usne od hladnog zraka, te sprječava njegovo isušivanje.

No s obzirom da je riječ o prirodnom proizvodu, on neće uznemiriti želudac i probavni sustav ako ćete opetovano i nesvjesno lizati usne. S druge strane lickanje usnica namazanih vazelinom ili nekim drugim sredstvom neorganskog porijekla mogao bi imati upravo takav učinak.

Kako napraviti balzama od pčelinjeg voska?

Pčelinji vosak iz organskog uzgoja možete kupiti u trgovinama zdrave prehrane po cijeni od oko 30 kuna za 100 grama. Manji komadić usitnite nožem i pomiješajte s malo maslinova ulja te ga ugrijte u mikrovalnoj pećnici dok se potpuno ne rastopi i sljubi s pčelinjim voskom.

Potom mu dodajte malo meda i tako svoj kućni pripravak obogatite s antibakterijskim sastojkom koji će dodatno nahraniti usta i zaštiti ih od zime. Balzam prebacite u čistu kutijicu i njime namažite usne svaki put prije izlaska iz kuće.

Ako vam se pripravci ne daju raditi kod kuće, možete ih i kupiti. Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte nekoliko proizvoda na bazi pčelinjeg voska koji se mogu nabaviti u hrvatskim drogerijama i trgovinama.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju