Svi oni koji su se tijekom zimskih mjeseci ušuškali i pomalo zapustili, zahvaljujući ovim informacijama mogli bi se vrlo brzo vratiti u formu. Doznajte zašto je, želte li smršaviti, hodanje puno bolje od trčanja.

Ako ste sportaš ili pak strastveni džoger, onda ste itekako svjesni važnosti kretanja i redovitog vježbanja. No ako ste se tijekom zimskih mjeseci ušuškali, udebljali i zapustili svoje tijelo vrijeme je za male-velike promjene za koje je zaduženo hodanje.

Goran Paulić, profesor kineziologije objasnio nam je zašto je početnicima hodanje zdravije i korisnije od trčanja.

1. Hodanjem se troše kalorije i masnoće

'Aerobnim treningom se smatra onaj trening tijekom kojeg srce ne prelazi 120 otkucaja u minuti. Riječ je o vrsti rekreacije koja je dužeg trajanja i jednakog intenziteta sa svrhom pojačane potrošnje kalorija, a time i masnih naslaga.

Takva vrsta napora omogućuje srcu da preko krvi mišiće opskrbi potrebnim kisikom. Ako srce pređe 120 otkucaja ono prelazi u anaerobni rad, što znači da je zbog povećanog napora srce ne stiže krv obogaćenu kisikom dovesti do mišića, zbog čega mišić traži druge izvore te počinje trošiti sam sebe', objašnjava profesor Paulić.

Osobe koje nemaju izgrađenu kondiciju trčanjem će vrlo brzo preći u anaerobni rad srca zbog čega tijelo neće trošiti masne zalihe, već mišiće.

Hodanje, s druge strane, je lagana aerobna vježba, idealna za početnike i osobe veće tjelesne težine tijekom koje je lakše kontrolirati ra srca, a pritom je potrošnja kalorija gotovo jednaka.

2. Hodanje smanjuje razinu stresa

Osobama koje nemaju izgrađene sportske i rekreacijske navike trčanje predstavlja veliki napor. Tijelo tijekom velikog napora pojačava lučenje kortizola - hormona stresa koji je usko povezan s pojačanom žudnjom za hranom.

Nakon što trčanjem potrošite nekoliko stotina kalorija, žudnja za hranom je tolika da ćete ih najvjerojatnije vrlo brzo vratiti.

S druge strane, tijekom hodanja razina kortizola se smanjuje, a povećava s razina seratonina zaduženog za osjećaj ugode te dopamina i adrenalina koji popravljaju raspoloženje i tijelu daju energiju. Upravo takvi osjećaji smanjuju žudnju za hranom i time se dugoročno mogu postići izvrsni rezultati.

3. Hodanje čuva zglobove i kosti

Osobama koje se bore s viškom kilograma te nemaju izražene rekreacijske navike trčanje može biti poprilično naporno. Tijekom trčanja najveći pritisak događa se na području zglobova, prepona i koljena zbog čega, usljed kontinuiranog lupanja stopalima o podlogu, može doći do dugotrajnih ozljeda.

Hodanje je puno pasivniji oblik tjelovježbe, a time i prirodniji za tijelo zbog čega se preporućuje pretilim i starijim osobama te onima sa zdravstvenim problemima. Tijekom hodanja pritisak na koljena je puno manji, a time su opasnosti od ozljeda minimalne.

Slika nije dostupna Najlakše mršavljenje: Pet savjeta za topljenje do 50 posto više kalorija hodanjem

Savjet: Hodajte koliko god možete i kada god dobijete priliku. Što se rekreacije tiče, preporučljivo je brže hodati od 30 do 45 minuta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju