Maya Angelou, glumica, spisateljica i jedna od najpoznatijih aktivistica za ljudska prava, rođena je prije točno 89 godina u američkoj državi Missouri. Na njen rođendan prisjećamo se citata ove posebne žene koja je uvijek bila jedan od najvećih uzora i slavnoj Oprah Winfrey

Maya Angelou rođena je 4. travnja 1928. u američkom gradu St. Louisu kao Marguerite Annie Johnson. Nadimak Maya dobila je od svog brata Baileyja koju ju je zvao "My" i "Mine" (moja).

Američka glumica, pjesnikinja, spisateljica i aktivistica za ljudska prava objavila je sedam autobiografija, tri knjige eseja, nekoliko knjiga pjesama te je sudjelovala u stvaranju niza predstava, filmova i televizijskih emisija koje su se prikazivale više od 50 godina. Za svoj rad dobila je desetke nagrada i više od 50 počasnih priznanja.

'Na dan rođenja Maye Angelou prisjećamo se citata ove posebne žene koja je uvijek bila jedan od najvećih uzora i slavnoj Oprah Winfrey'

Angelou je najpoznatija po svojoj seriji od sedam autobiografija u kojima je pisala o svom djetinjstvu i ranoj odrasloj dobi. Prva knjiga "Znam zašto ptica u kavezu pjeva" izdana 1969. koja opisuje njen život do 17. godine, donijela joj je svjetsku slavu i priznanje.

Prije nego što je postala pjesnikinja i spisateljica, Maya Angelou radila je razne poslove poput kuharice, plesačice u noćnom klubu, novinarke u Egiptu i Gani tijekom dekolonizacije Afrike, a u povijesti će ostati zapamćena i kao prva Afroamerikanka i žena uopće koja je vozila tramvaje u San Franciscu.



Maya Angelou borila se za prava Afroamerikanaca, naročito žena, a njeno sveukupno djelovanje smatralo se svojevrsnom obranom crnačke kulture. Mayina djela koriste se kao školska literatura u školama i fakultetima diljem svijeta iako su čak postojali pokušaji da se njene knjige zabrane u nekim knjižnicama u SAD-u. Maya se u svojim knjigama bavila temama kao što su rasizam, identitet, obitelj i putovanja.

Ova srčana žena visoka impozantnih 183 centimetara bila je vrlo bliska s Oprah Winfrey te je imala veliki utjecaj na Oprahinu karijeru. Maya je za Oprah uvijek govorila da je njena draga prijateljica i kći koju je uvijek željela imati, dok je Oprah Mayu nazivala majkom, sestrom i prijateljicom te je smatra jednom od osoba koja je najviše utjecala na čitav njen život.

Pročitajte i životne lekcije Oprah Winfrey koje su mnogima otvorile oči.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju