Vjerojatno smo svi zbog nezadovoljstva kilogramima bar jednom u životu bili na dijeti, no regulacijom prehrane i pravim odabirom hrane možete ciljano i očistiti lice te se riješiti mrskih prištića. Donosimo vam dijetu protiv ovog neestetskog problema, popis poželjnih i nepoželjnih namirnica, koje na ovaj ili onaj način sudjeluju u stvaranju prištića i akni

Masna, problematična koža sklona aknama može imati razne uzroke. Genetika, hormoni i nepravilna prehrana samo su neki razlozi koji mogu uzrokovati pojavljivanje akni i prištića.

I dok neke faktore, poput genetike, ne možemo kontrolirati druge kao što je odabir i konzumacije hrane ipak možemo. Neka hrana ovaj će estetski problem pogoršati, druga će ga pak umanjiti.

No, osim pravilnog odabira hrane važno je znati i koji su to vitamini iz hrane koji nam pomažu u rješavanju ovog estetskog problema.

Vitamin A Idealan je za njegu i hranjenje kože, stimulira proizvodnju kolagena i umanjuje znakove starenja. Osim toga vitamin A utječe na smanjenje proizvodnje sebuma i reducira rast bakterije Propionibacterium koju možemo naći na svakoj odrasloj koži i vezana je uz razvoj akni.

Na stvaranje akni utječu genetika i hormoni, ali i odabir namirnica koje mogu pogoršati, ali i pomoći uklanjanju ovog estetskog problema

Vitamin C Ubrzava zacjeljivanje kože i nužan je za sintezu kolagena, koji osigurava čvršću, glađu i mlađu kožu. Zanimljivo je istraživanje koje datira još iz 1954. godine, kada je pedeset troje pacijenata s problemom akni pilo čak 8 čaša citrusnog soka dnevno i uz to su dodatno uzimali još 3000 mg vitamina C. Koliko je super učinkovit  ovaj vitamin pokazali su rezultati.  Naime, kod 43 pacijenata se stanje poboljšalo.

Vitamin C neophodan je za održavanje zdravlja kože i iznimno važan za formiranje kolagena, koji drži na 'okupu' stanice vezivnog tkiva.

Vitamin E Vitamin E jedan je od onih koje koža voli jer pomaže zacjeljivanju i obnovi od oštećenja. Vitamin E djeluje i protuupalno te pomaže koži u zadržavanju prirodne vlažnosti.

Hrana koju trebate uvrstiti u jelovnik kako bi se učinkovito borili protiv akni je:
Voće, zeleno lisnato povrće, rajčica i crvena paprika, riba, avokado, orašasti plodovi i sjemenke.

Hrana čiji unos trebate smanjiti, kako bi se što učinkovitije riješiti mrskih akni:

Mlijeko i mliječne proizvode
Mlijeko je izvrstan saveznik koji vam daje kalcij i jača kosti, no kada su u pitanju akne hormoni iz mlijeka stimuliraju proizvodnu ulja koji potiču nastanak akni. Ukoliko ste ljubitelj mlijeka smanjite unos kako bi očistili kožu.

I glumica Cameron Diaz svojedobno je izjavila kako se cijeli život muči s problematičnom kožom koju je očistila nakon što je iz prehrane izbacila mlijeko i mliječne proizvode.

Zašećerenu i prerađenu hranu te jednostavne ugljikohidrate
Konzumacija hrane bogate šećerom, kao i bijelog brašna te one visokog glikemijskog indeksa, podignut će razinu inzulina i glukoze, te pojačati stvaranje nekih hormona koji pogoduju mašćenju kože i stvaranju akni.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju