Svi znamo koliko je teško pravilno se pridržavati dijete. Koliko god bili fokusirani na krajnji rezultat, stalno nam rastu zazubice od pomisli na omiljenu hranu

Iako nam se uvijek savjetuje da se točno pridržavamo pravila prehrane na određenoj dijeti, uvijek nađemo načina da nešto gricnemo sa strane. Slatkiši, kava i alkohol strogo su zabranjeni u većini dijeta, ali mi vam donosimo savjete koji će vam pomoći da malo 'varate' i udovoljite želji za spomenutim namirnicama.

1. Slatkiši
Isplati se kupiti kvalitetnije slatkiše jer oni nisu toliko zasićeni nekvalitetnim sastojcima poput umjetnih zaslađivaća ili emulgatora. To se posebno odnosi na čokolade koje su često krcate šećerom i umjetnim aromama, a kakao koji bi trebao biti njihov glavni sastojak nalazi se u tragovima.

Bez obzira na pravila, jednom tjedno priuštite si obrok koji vam najviše nedostaje na dijeti.

Možete i sami raditi ukusne i jednostavne deserte. Dvije banane stavite u zamrzivač na dva sata. Zatim ih stavite u blender, dodajte malu žlicu meda, sok od pola limuna i dobro izmiksajte. Dobit ćete desert nalik na smrznuti jogurt. Možete ga nadopuniti kockicama čokolade i šakom sjeckanih lješnjaka.

Ljubitelji sladoleda trebali bi jednom zauvijek investirati u kvalitetan aparat za sladoled jer ovaj omiljeni desert ne sadrži štetne umjetne boje, šećere i konzervanse ako se radi u kućnoj proizvodnji.

2. Kava
Konzumirajte svoju kavu s nekim izvorom masti. One će se povezati s kofeinom i tako stvoriti stabilan i postojan izbor energije, umjesto brzinskog razbuđivanja i energiziranja. U kavu možete ubaciti par kapi kokosovog ili bućinog ulja.

Birajte espresso umjesto obične turske ili instant kave jer on sadrži manje kiseline i više antioksidanata. Kavu konzumirajte samo prije podneva, pogotovo ako imate problema sa spavanjem.


Isplati se kupiti kvalitetnije slatkiše jer oni nisu toliko zasićeni nekvalitetnim sastojcima poput umjetnih zaslađivaća ili emulgatora.

3. Alkohol
Nikada ga nemojte konzumirati na prazan želudac. Ako ne možete odoljeti pivu, probajte bezglutenske verzije omiljenog alkoholnog pića. Nemojte piti više od dva dana zaredom jer tijelu treba puno vremena da bi se oporavilo od unosa alkohola.

Slatka alkoholna pića s velikom količinom šećera i umjetnih boja zamijenite čašom vina. Kupinovo vino sjajan je odabir za one koji vole slatka alkoholna pića, a istodobno je iznimno zdravo i podiže razinu željeza u krvi.

4. Omiljena jela
Bez obzira na pravila, jednom tjedno priuštite si obrok koji vam najviše nedostaje na dijeti. Dvije kriške omiljene pizze nadopunite salatom po želji, pojedite odrezak s pire-krumpirom, u salatu ubacite omiljeni sira i uz to pojedite tostiranu šnitu kruha kako bi utažili želju za pšeničnim proizvodima.

Važno je samo da pripazite na porcije i ne prejedete se. Na taj način udovoljit ćete svojim željama, ali nećete naštetiti tijelu niti poništiti sav trud uložen u dijetu.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju