I u medijima i na društvenim mrežama puno se pisalo, bunilo, raspravljalo i kritiziralo popis koji djecu uvodi u svijet knjiga, jednu od prvih stanica na putovanju koje bi trebalo trajati još dugo nakon zadnjih pročitanih stranica školske lektire.

Za neku je djecu to putovanje uzbudljivo od samog početka, kao da je počelo na peronu 9 i ¾, heripoterovski fantastično i pustolovno, ispunjeno likovima koje žele imati za svoje prijatelje.

Za druge je to mukotrpno truckanje vlakom koji stalno ostaje bez snage i goriva, kao da odustaje pod navalama snijega zbog kojeg ne može dalje.

I jednima i drugima potrebna je naša pomoć da im osiguramo sve te priče i avanture i da ih upoznamo i s malim šegrtima, i s djevojčicama koje žive na Alpama, kao i onima s pjegicama i crvenim pletenicama, neobičnima i toliko jakima da mogu podići svoga konja.

A koliko tek dječaka čeka da upozna sve one klince iz naših 856 osnovnih škola! Tu je onaj malac koji nikada ne želi odrasti, kao i Grga Čvarak iz Zelengaja, pa i onaj kojem nos naraste kada laže. Jer lagati se ne smije.

Čarobnjak iz Oza vratit će Dorothy kući jer je tamo najljepše, a medo zvani Poo uživat će u slatkom medu, najzdravijoj namirnici koju moramo jesti što češće. I tu je onaj mali princ koji kaže da je ono najbitnije srcu nevidljivo.

Raznolikosti, moralnim vrijednostima, važnosti prijateljstva i zdrave hrane te odgovornosti lakše će djecu naučiti zanimljivi protagnosti iz knjiga nego mi odrasli.

U suradnji s profesorima hrvatskoga jezika napravili smo popis naslova koje želimo da naša i vaša djeca pročitaju tijekom svog odrastanja. Pet primjeraka svakog od tih naslova poklonit ćemo jednoj osnovnoj školi ili gimnaziji



Davat će im razloga za ljepši i bogatiji rječnik, povoda da budu aktivni i tolerantni, svoji, pa čak i buntovni. I da jednog dana budu odrasli ljudi koji će se knjigama vraćati prije spavanja, na ljetovanju, u slobodnu subotu i u provođenju slobodnog vremena sa svojom djecom.

A to su, uz upoznavanje s temeljnim djelima hrvatske i svjetske književnosti, neke od zadaća lektire u osnovnoj školi te u srednjoškolskom i gimnazijskom obrazovanju.

Ovih smo dana svjedočili jednoj kratkoj i intenzivnoj drami „U Potrazi za izgubljenom lektirom“ prepunoj didaskalija, komentara, došaptavanja, šarolikih likova, neočekivanih zaokreta radnje u kojoj su glavni junaci knjige koja djeca (ne)će čitati.

No glavni su junaci ustvari učitelji i profesori, koji poput Godota očekuju školu u kojoj će sustav biti glavna podrška u obrazovanju i odgoju njihovih učenika.

Ježeva kućica Ježeva kućica (Foto: Sonja Kovač)

Oni nisu iz Oza, ali su čarobnjaci. Nerijetko odlaze i korak dalje i sami se snalaze prilikom nabavke školske opreme, hrane za djecu, ali i knjiga. Ponekad im se broje i papiri koji se koriste za printanje potrebnih materijala, a kamoli ne knjige, jer novca nema dovoljno.

PIŠEMO O KNJIGAMA KOJEMO ŽELIMO NA POPISU LEKTIRE. I POKLANJAMO IH ŠKOLSKIM KNJIŽNICAMA

Kada završe sva ideološko-medijska prepucavanja, oni će ostati sami i snalaziti se kako znaju i umiju. I popis lektire neće ovisiti o tome što bi oni obrađivali na satu Hrvatskoga jezika, već nerijetko i o potkapacitiranim školskim knjižnicama. Ako u njima nema dovoljno primjeraka predloženog naslova, knjiga se ne može obrađivati.

Nismo upoznati sa stanjem u svakoj školi u Hrvatskoj i sigurni smo da ima i onih primjera gdje se se programske ideje i želje učitelja i profesora ostvaruju u idealnim uvjetima za rad. Nažalost, oni nisu u većini.

Budući da želimo da sva djeca u Hrvatskoj čitaju što više, i klasike i suvremene autore, i kanonske romane i moderne pjesme, budući da želimo da upoznaju svu vrijednost i ljepotu slikovnica i knjiga, odlučili smo tome doprinijeti.

U suradnji s profesorima hrvatskoga jezika napravili smo popis slikovnica i knjiga koje želimo da naša i vaša djeca pročitaju tijekom svog odrastanja.

Pet primjeraka svakog od tih naslova poklonit ćemo jednoj osnovnoj školi, gimnaziji ili strukovnoj školi kako bi profesor/profesorica mogli obraditi to djelo ako žele.

Započet ćemo s kultnim djelom „Ježurka Ježić“ Branka Ćopića. Predstavit će ga profesorica Ružica Šikić iz Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu, u čiju će knjižnicu vrlo brzo stići taj „vještak i majstor u poslu svom“ koji „radi i čuva rođeni dom“.

Nadamo se da ćemo tako pomoći i školama i roditeljima da potaknu djecu na čitanje. Čitajte i sami, čitajte s njima, upoznajte ih sa svim tim čudesnim pričama i nezaboravnim likovima.

Jer uz njih će rasti, veseliti se, tugovati, razmišljati i mijenjati sebe. A tako i svijet oko sebe.

Želite li da i u u vašu školsku knjižnicu stigne pet primjeraka jednog od poznatih lektirnih naslova, javite nam se na zadovoljna@novatv.hr i saznajte sve potrebne detalje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju