"Odmor s djecom nije odmor", kaže mi poznanik nakon što sam mu veselo priopćila kako idem na more s prijateljima i svojim kumčićima. Valjda zna o čemu priča s obzirom na to da je otac trojice dječaka koje je jednom prilikom opisao kao hiperaktivne robovlasnike, ali ja ga ignoriram jer su kumine ljubavi divne i zlatne, ne plaču, ne naređuju, ne zahtijevaju, ne protestiraju.

Malo sutra. Ignoriram ga jer nisam roditelj i svjesna sam da se moja količina odgovornosti prema djeci na tom ljetovanju ne može mjeriti s onom koju imaju njihovi roditelji.

A roditeljima stvarno nije lako. Ni ne vide koliko su preopterećeni. Čak i da vide, ne bi to ni priznali, ali vidimo mi sa strane. Mi koji još uvijek imamo privilegiju biti bezbrižni i neopterećeni nabolje uočavamo koliko su posvećeni sreći svoje djece i pod kakvim se pritiskom zbog toga često nađu, pogotovo u situacijama ili prigodama koje bi u pravilu i za njih trebale biti opuštajuće.

Mina i baka Dragica Zašto je provesti čitavo ljeto kod bake i djeda bez roditelja odjednom postalo problem?

Dragi roditelji, svaka čast. Možda vam već dugo to nitko nije rekao ili primijetio vaš trud. Niste se pošteno odmorili od dana kada je vaše dijete došlo na svijet, a umor se udvostručio otkako je naučilo dvije čarobne riječi: "MAMAAA! TATAAA!"

Sada je multitasking vaše srednje ime - tko je vidio raditi jednu po jednu stvar ako možete istovremeno žonglirati s njih pet? Kod vas nema stajanja od jutra do sutra, a onda kada biste po planu i programu malo i trebali stati, jednostavno ne možete jer je roditeljstvo posao na kojem nema godišnjeg odmora.

Boso dijete na plaži "Molim vas, ne oblačite djeci papučice za plažu"

Razmišljam o tome dok mama D. doji Bebu 2 uz šum valova i kuha juhu s domaćom zelenjavom koju je prije puta nabrala u njihovu vrtu. Juha je jedino što Beba 1 u izbirljivoj fazi želi pojesti uz minimalno negodovanje. Za to vrijeme tata N. bori se s čamcem na napuhavanje, a ja sabotiram režim zdrave prehrane i Bebi 1 švercam gumene bombone prije ručka. Oko toga nije previše izbirljiv, potamanio je i crvenog i žutog crvića bez prigovora.

Ljetna lakoća postojanja za roditelje - ne postoji. Ovako naoko, odmor s djecom vjerojatno i nije odmor. Identičan je svakodnevnom životu, samo na boljoj i ljepšoj lokaciji.

Je li odmor s djecom - odmor?

glasova:

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju