Ljudi često misle kako je detoksikacija samo još jedna vrsta dijete u kojoj gubimo kilograme, no između njih postoji velika razlika, kako u učincima na naše tijelo tako i u motivima onoga tko se na njih odluči.

Mnogi nutricionisti preporučit će da se radije odlučimo na čišćenje organizma nekoliko puta godišnje nego na konstantno isprobavanje dijeta od kojih ne dobivamo trajne rezultate. Evo nekoliko razloga zašto bismo se trebali odabrati detox umijesto dijete.

1. Motiv

Radi li se o višku kilograma, nadutosti, lošoj probavi ili manjku energije, svakako bi u prvom redu motiv za započinjanje bilo kakvog programa čišćenja ili mršavljenja trebao biti poboljšanje našeg zdravlja.

No tomu često nije tako kada se radi o dijetama. Onima koji se na njih odlučuju prvenstveno su motivirani gubitkom viška kilograma, dok u čišćenje organizma svjesno krećemo kada se osjećamo preopterećeno i želimo resetirati organizam nakon stresa, loše i obilne prehrane i slično.

Detox se često radi kao prevencija nastanka raznih bolesti dok se u dijete upuštamo kada imamo problem s masnim naslagama.

U detox programima krećemo s mišlju da radimo nešto dobro za naše zdravlje bez pretjeranih očekivanja gubitka kilograma, koji s time često dolaze. Detox se često radi kao prevencija nastanka raznih bolesti dok se u dijete upuštamo kada imamo problem s masnim naslagama.

2. Trajanje i jo-jo efekt

Dijeta može trajati onoliko dana koliko želite smršaviti, od tjedan dana, osam tjedana pa i duže. Kada postignete željenu težinu, organizam neko vrijeme neće dobivati dodatnu kilažu, no kada se vratite starim navikama u većini slučajeva moguć je povrat svih izgubljenih kilograma.

Detox može trajati jedan do tri dana ako se radi o čišćenju organizma sa sokovima, čajevima ili slično, no duže varijante čišćenja organizma poput programa Detox Mg izbacuju samo namirnice koje opterećuju naše tijelo, smanjuju unos krute hrane te potiču pravilnu i uravnoteženu prehranu koja vrlo lako prelazi u naviku nakon procesa detoksikacije.

3. Nuspojave

Iako su nuspojave prvih nekoliko dana detoxa i kod držanja dijete u mnogočemu slične, kod dijete su one izražajnije i traju dulje dok se kod čišćenja organizma pojavljuju samo u početku, traju nekoliko dana i brzo nestaju, a nakon toga se osjećate poletno i ispunjeno.

Glavobolje, umor, razdražljivost, simptomi slični prehladi te slabiji rad probavnih organa samo su neke od nuspojava koje se mogu zadržati duže kada se radi o restrikcijskim dijetama.

4. Psihička spremnost

Iako se i na programe čišćenja koji traju dulje od 10 dana teško odlučujemo, znamo kako je to odlična priprema za zdraviju prehranu u budućnosti, a ne restrikcijska dijeta koja traje dugo i prilikom koje se odričemo stvari u kojim inače uživamo.

Kod detoxa su očekivanja vezana za gubitak kilograma mala, a rezultati (povećanje energije, blistava koža, smanjenje obujma struka i sl.) u vrlo malom roku zadovoljavajući i iznenađujući.

Povremeni detox, trajao on jedan do 3 dana ili više od 20 dana, obično izbacuje namirnice koje opterećuju organizam, opskrbljuje nas voćem i vlaknima potrebnima za čišćenje, no ne ''muči'' naš organizam raznim odricanjima nakon kojih se vraćamo na staro jer nismo ostvarili svoja očekivanja što se tiče gubitka kilograma.

U želji da ih ostvarimo, takva očekivanja stvaraju pritisak na nas te se često osjećamo jadno kada ih ne ostvarimo. Kod detoxa su takva očekivanja manja, a rezultati (povećanje energije, blistava koža, smanjenje obujma struka i sl.) u vrlo malom roku zadovoljavajući i iznenađujući. Stoga nam se nije teško odlučiti na veći detox samo dvaput godišnje ili na kraće čišćenje organizma po potrebi.

5. Zabrane

Kako smo već spomenuli, dijete često izbacuju namirnice u kojima uživamo na duže vrijeme, dok se u detoxu odričemo samo onih koje opterećuju naš organizam.

Detox često uključuje povećan unos voća i povrća te tekućine kako bi potaknuli čišćenje organizma te se ne pazi na unos kalorija, dok je u nekim dijetama konzumacija voća ograničena. Veće zabrane i brojanje kalorija kod dijeta čini nas nervoznijima i otežavaju cijeli proces mršavljenja i postizanja zdravijeg organizma.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju