Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

5 tipova hrane koji 'ruše' imunitet

14-11-2014 Piše Zadovoljna
komentari

Sezonske prehlade, viroze i gripe česta su pojava u hladnim mjesecima zbog povećane količine virusa i bakterija u zraku. Ipak, njima smo skloniji podlegnuti zbog oslabljenog imuniteta. Evo koje biste tipove hrane trebali izbjegavati ako se želite sakriti od kašljanja, kihanja i drugih neugodnih posljedica bolesti


1. Šećer

Nutricionisti preporučuju smanjen unos šećera u svim godišnjim dobima jer ova namirnica ima nula posto hranjivih tvari. Ona povećava razine šećera u krvi i smanjuje mogućnost organizma da se bori protiv bakterija i virusa. U jesenskim i zimskim mjesecima stručnjaci savjetuju ograničavanje unosa ove namirnice.

U trendu Kolači u staklenci Suhi, sitni, prefini Planirate peći kolače za vikend? Ovi kolači mogu stajati sve do Božića, imamo 20 recepata Severina ponovno modno oduševljava Savršen spoj Kad vidite kakvu suknju Severina nosi zimi, znat ćete da ste je s razlogom proglasile kraljicom stila Zagrebački street style u minici i efektnim čizmama - 5 Žena sa stilom Crnka iz Zagreba u potpuno crnoj kombinaciji koja je tip-top, no čizme su glavni adut

Izbjegavajte precesuiranu hrane s većim postokom rafiniranog šećera poput slatkiša i gaziranih napitaka. Umjesto toga, preporučuje se uzimanje hrane koji će stabilizirati razine šećera u organizmu poput smeđe riže, slanutka i leće, te tako osnažiti imunitet.

2. Jednostavni ugljikohidrati

Šećer se krije i u jednostavnim ugljikohidratima poput cornflakesa i bijelog kruha, koji mnogi biraju kao glavnu namirnicu za doručak. Konzumacija jednostavnih ugljikohidrata, naime, u tijelu se brzo pretvara u glukozu, i tako stvara iste probleme za tijelo kao i čajne žličice bijelog šećera.

Umjesto toga birajte cjelovite žitarice poput zobi i ječma, po mogućnosti u kombinaciji s organskim mlijekom od badema, nasjeckanim bananama i malo cimeta.

Industrijski šećer i prerađevine koje se u tijelu brzo pretvaraju u glukozu oslabit će imunitet te vas izložiti sezonskim bolestima. 3. Masna i pržena hrana
Mnogo je razloga za izbjegavanje hrane prepune zasićenih masnih kiselina poput prženog mesa i krumpirića. Redovna konzumacija ovako pripremljene hrane povećava krvni tlak i rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i slabi imunitet pojedinca.

Nutricionisti napominju da je odabir hrane ključan za otpornost organizma na bolesti i druge vanjske čimbenike. Stoga savjetuju umjerenost, te povremenu zamjenu crvenog mesa za zdravije proteine poput grahorica i mahunarki.

4. Alkohol

Ne morate se odricati povremene čaše crnog vine, ali bi svakako trebali pripaziti na količinu alkohola koje unosite u organizam. Neki će reći da alkohol učinkovito grije organizam te se zato nameće kao logično rješenje tijekom hladnog vremena.

No brojne studije su pokazale da pretjerano uživanje u alkoholu oslabljuje imunitet i tako pojedinca izlaže raznih sezonskim bolestima. Jedno piće vam neće naškoditi, ali tri čaše alkohola defnitivno će vas izložiti bolestima.

5. Mliječni proizvodi
I mliječni su proizvodi izvori skrivenih šećera, pa se preporučuje njihovo umjereno uzimanje u hladnim mjesecima. Američki znanstvenici iz klinike Mayo povezali su ispijanje mlijeka i jogurta, te konzumaciju sira s problemima u dišnom sustavu.

Točnije, liječnici su otkrili da kravlje mlijeko može zgusnuti sekrete (šlajm) u plućima i grlu i tako usporiti oporavak od bolesti. Umjesto toga pijte zdravije alternative, poput rižinog mlijeka, ili organskih tekućina od badema.

Pročitaj još
Pročitaj još