Povratak na posao poslije godišnjeg odmora zahtjeva vraćanje u radnu rutinu s puno elana i energije. Ako usred dana osjećate njezino opadanje praćeno nezaobilaznim zijevanjem i usporenim tempom, postoji nekoliko načina koji će u trenu mogu 'prevariti' vaše tijelo i mozak te vas uvjeriti da zapravo prštite energijom. Donosimo vam pet pametnih načina za podizanje energije.

1. Tjelovježbom protiv zijevanja

Većina ljudi osjeća se ispunjeno energijom nakon jutarnje tjelovježbe. No ponekad nemate vremena za trčanje ili nekoliko jednostavnih vježbi čim se ustanete. Ne brinite, opadne li vam energija usred radnog dana, dovoljno je samo prošetati do wc-a, par puta se uspeti ili spustiti stepenicama ili napraviti nekoliko skokova sa raznoženjem i odručenjem, takozvanih 'jumping jack'-ova, kako bi podigli vašu energiju i bili spremni za nove radne pobjede.

2. Prepustite se snazi začina

Začini bude naša osjetila, a neki zaista podižu energiju i njihovom konzumacijom osjećamo se bolje. Cimet regulira razinu šećera u krvi čime čuva našu energiju, kim povećava razinu željeza čiji manjak u organizmu može uzrokovati umor, a začinite li vaša jela kurkumom ojačat ćete imunološki sustav i napuniti se energijom.

Posipate li vašu salatu ili jela bogata omega-3 masnim kiselinam, koje ste spremili za užinu na poslu, chia ili bućinim sjemenkama također ćete u trenu podići energiju.

3. Razbudite se smijehom

Vjerovali ili ne, gledanje televizije netom nakon buđenja podiže našu energiju. Lagane mozaične emisije mogu nas lako zainteresirati i brže razbuditi. Isto vrijedi i za humoristične serije ili smiješna videa na internetu.

Gledanje psa kako pleše salsu usred radnog vremena možda se neće svidjeti vašem šefu, ali smijanje od srca povisuje krvni tlak i puls pa možemo reći da nam takve stvari usred uspavanog radnog dana brzo mogu podići energiju kao i raspoloženje.

4. Voda kao prirodni podizač

Osjetite li neobjašnjivi umor, osim trenutnog osvježenja i ubrzanja metabolizma voda nam može vratiti i energiju. Vode s okusima poput Kala vode osim što svojim nježnim aromama bazge, limete i mente te limuna i zelenog čaja garantiraju osvježenje, mogu nas napuniti energijom i to na 'pametan način'.

Inovativna komponenta novih aromatiziranih voda je palatinoza, odnosno 'pametni šećer' koji zbog svog niskog glikemijskog indeksa za razliku od drugih šećera dovodi do sporijeg rasta glukoze u krvi poslije njihova unosa. Time ove vode opskrbljuju naš organizam energijom na sporiji i uravnoteženiji način, što znači da možemo izdržati cijeli dan bez zijevanja.

5. Okružite se crvenom

Gledanje u plavetnilo umiruje, a gledanje u nešto crveno 'prebacuje nas u veću brzinu'. Ako vam pogled na poslu neminovno skrene na nešto crveno, vaši mišići će se kretati brže i radit ćete više. Samo jedan pogled na cvijeće u toplim bojama poput žute ili crvene na vašem radnom stolu, ili na crvenu bluzu koju ste odjenuli za posao, dat će vam nalet energije kad je trebate najviše.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju