Sve ljubitelje ljute hrane sigurno će oduševiti rezultati jedne studije objavljeni u dnevniku BMJ. Naime, kineski stručnjaci proveli su istraživanje 199.293 žena i 288.082 muškaraca između 30 i 79 godina.
Proučavali su učestalost konzumiranja začinjene hrane, s naglaskom na čili papričicu, ulje od čilija i druge dodatke jelima nastale od ljutih papričica. Ustanovili su da oni ljudi koji konzumiraju začinjenu hranu barem jednom ili dva puta tjedno imaju znatno smanjen rizik od raznih oboljenja.Začini i njihovi bioaktivni sastojci imaju blagotvorni anti-upalni, anti-oksidativni i anti-hipertenzivni učinak na zdravlje.
Začini i njihovi bioaktivni sastojci imaju blagotvorni anti-upalni, anti-oksidativni i anti-hipertenzivni učinak na zdravlje. To znači da mogu biti saveznik u borbi protiv mnogih zdravstvenih problema i bolesti.
Autori studije kažu da i drugi začini mogu dobro djelovati na zdravlje. Ljudi koji jedu ljute papričice često koriste kumin, crni papar i mljevenu papriku koji također sadrže dobre nutrijente.
Ovo nije prvo istraživanje koje je potvrdilo da ljuti začini imaju dobar učinak na zdravlje. Sveučilište Purdue dokazalo je da pomažu u kontroliranju apetita i ubrzava metabolizam. Jedan od najblagotvornijih spojeva u čiliju je kapsaicin zaslužan za aktiviranje smeđih masnih stanica koje pomažu u sagorijevanju kalorija.