'Petite Ballerine' dokumentarni je film koji priča o ljubavi prema baletu kroz tri različite generacije. Film prikazuje djevojku na kraju srednje baletne škole koja se nalazi na prekretnici života, na mjestu na kojem odlučuje da li će se zauvijek posvetiti baletu (Leda Šeparović, 16); balerinu na kraju karijere kao plesača, koja se okreće pedagoškom poslu (Mihaela Devald, 44); te baletana koji je svoj život proveo plešući i koreografirajući, postavši jedna od legendi hrvatske i svjetske plesačke scene (Milko Šparemblek, 86)

Ovo troje likova zaokružuju priču o ljubavi i željom za baletom kroz cijeli život, o strašću, žrtvovanju, ambiciji, edukaciji i svemu onome što osoba prolazi u životu zbog želje da bude vrhunska balerina ili baletan. Da bi u tome uspjela, naša 'petite ballerine' mora prvo briljirati na međunarodnom natjecanju baletnih plesača 'Mia Čorak Slavenska', za koje se priprema mjesecima.

IZJAVA REDATELJA
Film koji svojom temom i pričom istražuje što to znači biti umjetnik i baviti se onim čime želimo bez obzira na sumnje, strahove i teškoće. Uspjeh ne dolazi preko noći ali dolazi onima koji za njega dugo i mukotrpno rade.

Petite Ballerine je priča o Ledi, 16-godišnjoj djevojci čiji je san postati primabalerina. Nakon završene srednje baletne škole u Zagrebu primljena je na akademiju klasičnog baleta u Stuttgartu gdje nastavlja svoje baletno obrazovanje. Njezina priča inspirirala je nekolicinu prijatelj i kolega koji odlučuju snimiti prvi hrvatski baletni dokumentarac.

Ovo baletno putovanje započelo je kad su redatelji filma Renata Šimić, Matej Đuzel, Ivan Granić, Nino Marić i Bruno Gudelj upoznali Ledu Šeparović. Ona im je pokazala što njoj znači balet i na koji načina ga ona vidi i doživljava. Nakon što je prilog o njoj, snimljen za potrebe kolegija na fakultetu, prikazan na HRT-u i nakon mnogih pozitivnih reakcija gledatelja i Lede, odlučili su snimiti dokumentarac jer se i njima svidjelo kako to u konačnici može i treba izgledati. Jednostavno, zaljubili su u novi svijet.



Dio Ledine priče ispričala je i Mihaela Devald, Ledina mentorica, solistica i prvakinja baleta u Hrvatskom narodnom kazalištu, koja je cijeli svoj život posvetila baletu, a danas obrazovanju budućih balerina.

Uz nju pojavljuje se i Milko Šparemblek, baletan koji je bio dio zlatne generacije balerina i baletana iz pedesetih godina i može se pohvaliti mjestom baletnog majstora u Ballet du XXe Siecle Mauricea Béjarta u Bruxellesu, mjestom direktora Baleta Metropolitan opere u New Yorku te kao koreograf s više od 150 baleta i opera iza sebe.

Film 'Petite Ballerine' je sniman u zagrebačkom HNK-u, na probama i nastupima i Ledinom domu tako da gledatelj zbilja upozna Ledu i njezinu ljubav prema baletu, ali upozna i HNK na jedan novi način, iza kulise gdje je mnogo toga što se ne može vidjeti svaki dan.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju