Najčešće ih koristimo za tiramisu ili razne torte, ali piškote su prefini keksić koji se može jesti samostalno. U nastavku pronađite najlakši i najbrži recept za domaće piškote

SASTOJCI ZA PIŠKOTE:

2 jaja
6 dag šećera
5 dag oštrog brašna
3 dag škrobnog brašna
1 vanili šećer
1 mala žličica praška za pecivo

PRIPREMA PIŠKOTA:

1. Razdvojite žutanjke od bjelanjaka. Tucite žutanjke dok se ne zapjene pa polako dodajte polovicu pripremljene količine šećera (3 dag) i vanillin šećer.

2. Mikserom tucite bjelanjke dok se ne očvrsnu i počnu se iz pjene pretvarati u snijeg. Nastavite tući i pritom u nekoliko navrata dodajte drugu polovicu šećera (3 dag). Naposljetku ćete dobiti čvrsti snijeg.

3. Snijeg polako umiješajte u žutanjke. Povežite oštro i škrobno brašno te prašak za pecivo u jednoj zdjeli pa kroz sito prosijte na smjesu žutanjaka i snijega. Polako povežite sve sastojke laganim miješanjem.

4. Obložite protvan za pečenje masnim papirom. Pripremite vrećicu za ukrašavanje kolača (silikonsku ili jednokratnu), a ako je nemate možete iskoristiti običnu vrećicu za zamrzavanje kojoj ćete odrezati jedan vrh. Rupa na vrhu ne treba biti veća od vrha vašeg palca.

5. Ubacite pripremljenu smjesu u vrećicu pa pomoću nje oblikujte piškote. Sami odaberite kakve će veličine biti vaše piškote, ali vodite računa o tome da ostavite dovoljno prostora između svake jer će tijekom pečenja narasti i raširiti se.

6. Stavite protvan u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva i pecite dok piškote ne postanu zlatno žute, otprilike 10-ak minuta. Kada izađu iz pećnice, na dodir će još biti malo mekane, ali nakon hlađenja će se stvrdnuti i postati prhke baš kao i kupovne piškote.

SAVJET: Tople piškote možete uvaljati u kristal šećer ili pak pričekati da se ohlade pa ih posipati šećerom u prahu, kakaom ili otopljenom čokoladom.

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju