Moguće je da ste i sami nekad poznavali nekoga tko je imao dogovoreno i orgaizirano cijelo vjenčanje, ali onda je stvar pukla kada se činilo da je to to.

Jedan od mogućih razloga prekida u takvom trenutku možda je bio razgovor o nekim ključnim temama tijekom kojeg su nesuđeni mladenci shvatili da su razlike prevelike i da ne žele iste stvari, pa su priču okončali na vrijeme.

U svakom slučaju, prije ulaska u brak o nekim temama važno je razgovarati jer one kasnije mogu postati dio velikog problema. A koje su to teme?

Bračni savjetnik i terapeut Jeff Guenther iz Portlanda, koji na svojim društvenim mrežama redovito dijeli videe sa savjetima koji se tiču ljubavnih odnosa, podijelio je i video u kojem je naveo 15 pitanja koja morate postaviti partneru prije vjenčanja (vrijedi i obrnuto, naravno).

Žena skida prsten Sedam znakova koji pokazuju da je u braku ili vezi nestalo ljubavi

Radi se o temama koje se tiču prevare, djece, religije, financija… Ako ste u ozbiljnoj vezi i brak je vaš idući korak, većinu ovih pitanja vjerojatno ste prošli s partnerom, ali ne bi bilo loše da preletite pitanja u nastavku i provjerite postoji li neka tema koju ipak niste odradili, a trebali biste.

  1. Jesi li siguran da želiš ovo učiniti? Imaš li ikakvih sumnji ili strahova?
  2. Što smatraš varanjem? Je li to flert? Bliska emocionalna veza? Poljubac? Seks?
  3. Hoćemo li udružiti financije ili ćemo stvari držati razdvojene? Što kada kupujemo nešto veliko, dijelimo li to? Imaš li dugove za koje mi nisi rekao?
  4. Koliko ti je važna fizička intimnost u vezi? Kakva su tvoja očekivanja i potrebe? Kako osigurati da su potrebe obje strane zadovoljene?
  5. Želiš li imati djecu? Koliko djece?
  6. Ovo je do kraja života. Odgovara li ti sigurno monogamna veza koja će trajati dok nas smrt ne rastavi?
  7. Koliko ćemo često viđati tvoju obitelj? Planiraš li da se jednog dana tvoji roditelji presele k nama ako im bude potrebna dodatna skrb?
  8. Kakve tajne je u redu zadržati za sebe, a koje stvari je bitno podijeliti?
  9. Koliko su ti vjera i religija važne u životu? Očekuješ li da po tom pitanju dijelimo ista uvjerenja?
  10. Kako zamišljaš podjelu kućanskih poslova ili obaveza? Postoje li neki poslovi koje preferiraš ili nikako ne voliš?
  11. Kakve su tvoje želje kada je u pitanju karijera? Postoje li potencijalne promjene, kao što je preseljenje zbog posla, s kojima bismo se možda morali suočiti?
  12. Što misliš o zajedničkom odlučivanju? Postoje li neka područja u kojima bi volio imati posljednju riječ ili bi više volio da ja odlučujem za nas?
  13. Što misliš o starenju i odlasku u mirovinu? Kako zamišljaš naš život u poznim godinama?
  14. Što bi učinio da se odljubiš? Bi li mi rekao… ili bi o tome radije pričao s prijateljem ili možda terapeutom?
  15. Pod kojim bi okolnostima počeo razmišljati o razvodu?


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju