Vježbanje tijekom ljeta mnogima nije omiljena aktivnost jer povećane vanjske temperature dovode i do povećanog znojenja tijekom odrađivanja vježbi.

Čak i ako se na vježbanje odlučujemo rano ujutro ili kasnije navečer, svejedno ćemo se oznojiti više nego tijekom ostalih godišnjih doba.

Srećom, postoji rješenje. Ako želite dobrobiti vježbanja bez vrućine i znojenja, plivanje je najbolji izbor.

Ne samo da se radi o treningu za čitavo tijelo nego to uopće nećete ni doživjeti kao trening. Bilo da ste u bazenu, moru, rijeci ili na jezeru, rezultat će biti jednak – odrađen trening bez da osjetite kap znoja.

Znojimo li se dok plivamo?

Odgovor na ovo pitanje je – da, znojimo se.

Naime, tijekom vježbanja kao što je plivanje, događaju se dvije stvari koje dovode do povećanja unutarnje tjelesne temperature. Samo 20 posto energije koristi se za kontrakciju mišića, dok se preostalih 80 pretvara u toplinu.

Drugo, metaboličke reakcije kao što je stanično disanje također proizvode toplinu.

Ako vam je dosta znojenja dok vježbate, plivanje je rješenje.

Usto, plivanje je kombinacija aerobnog i anaerobnog treninga. Aerobne vježbe obično se klasificiraju kao vježbe izdržljivosti laganog do umjerenog intenziteta, dok se anaerobne vježbe karakteriziraju kao vježbe visokog intenziteta koje traju kratko (90 sekundi ili manje).

Međutim, zašto ne osjećamo da se znojimo?

Tajna je u vodi u kojoj se nalazimo. S obzirom na to da nas okolna voda čitavo vrijeme hladi i regulira našu tjelesnu temperaturu, mi ne osjećamo taj znoj. Osjećamo samo kapljice vode na sebi.

Dakle, plivanjem možete dobiti izvrsnu vježbu i ne morate se nositi s problemima vrućine i znojenja koji dolaze s bilo kojim drugim kardio-treningom. Iskoristite dobrobiti plivanja za svoje tijelo.

Vježbanje u vodi Tri lagane vježbe u vodi za vitak struk i čvrstu stražnjicu, i pet minuta je dovoljno Plivanje Deset razloga zbog kojih je plivanje najbolji izbor baš za svakoga

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju