U Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu od 17. listopada do 13. studenog 2016. bit će otvorena izložba fotografija po imenu „Sankt Peterburg očima anđela: Pogled s katedrale sv. Izaka“ koja prikazuje različita lica ovoga ruskog grada


Katedrala sv. Izaka,
sagrađena 1858. godine prema projektu francuskog arhitekta Augusta Montferranda, mjesto je kamo vode sve ceste Sankt Peterburga. Vrata ovog jedinstvenog spomenika, koji je istovremeno i crkva i muzej, uvijek su otvorena za posjetitelje, a kao pravi svjetski muzej ona pod svojim krovom dočekuje goste svih nacionalnosti i religija.

Visinom od 101,5 metara katedrala sv. Izaka po svojoj je veličini četvrta u svijetu.

Visinom od 101,5 metara katedrala sv. Izaka po svojoj je veličini, nakon katedrale sv. Petra u Rimu, katedrale sv. Pavla u Londonu te katedrale svete Marije u Firenci, četvrta u svijetu.

I eksterijer i interijer katedrale iznimno su bogato ukrašeni, a pri njenoj su se izgradnji koristile 43 vrste različitih minerala i kamenja. Ona je jedini spomenik arhitekture na kojem su se u tolikoj mjeri koristile različite vrste prirodnog obojanog kamena. Samo ovdje može se vidjeti i jedinstvena zbirka ruskog monumentalnog religijskog i povijesnog slikarstva nastalog od 1840. do 1850. godine.

Vanjština je ukrašena dekorativnom skulpturom – ulazi reljefima i kipovima apostola, a kutovi kipovima anđela sa svjetiljkama. Na balustradi glavne kupole nalaze se 24 brončana anđela. Skulpture je izradio Josip Herman 1839. godine, a simboliziraju razdoblja zemaljskog života Isusa Krista.



Fantastična panorama grada koja se može vidjeti s ovoga mjesta privukla je mnogobrojne majstore umjetničke fotografije.

Jedan od tih majstora je i Eugenij Mohorev, koji je 2011. napravio seriju umjetničkih fotografija s balustrade katedrale sv. Izaka. Tijekom nekoliko lipanjskih noći penjao se na visinu od 61 metar i fotografirao grad zaustavljajući taj trenutak kada za zorom zora hitro sine te kratkoj noći zastre hod (A. Puškin). Te fotografije formirale su projekt izložbe Sankt Peterburg očima anđela: pogled s katedrale sv. Izaka koji nam daje mogućnost vidjeti grad 21. stoljeća očima umjetnika.

Na ovoj izložbi vidjet ćemo odraz arhitekture Sjeverne Prijestolnice u objektivu kamere te harmoniju grada i mističnog simbolizma ruske poezije Srebrnog doba. Spoj veličanstvenog i božanstvenog – umjetnosti i religije – pred nama se otkriva ljepota grada kojega je katedrala sv. Izaka jedan od najupečatljivijih simbola, a evocira motive poetičnog simbolizma.

U Sankt Peterburgu svako se godišnje doba i svako doba dana odražava u svom svojem bogatstvu. Ova nam izložba prikazuje različita lica grada i sve nijanse u paleti njegovih raspoloženja.

Ulaz na izložbu je besplatan.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju