Kampanja 'Jedna milijarda ustaje' koja se na Dan zaljubljenih 14. veljače provodi u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, poziva na prekid šutnje o zlostavljanjima, kao i poziv svim zlostavljanim ženama i djevojčicama da ustanu i progovore o svojim tragičnim iskustvima. Dođite u petak 14. veljače između 14 i 17 sati u zagrebački park Zrinjevac i pridružite se cijelom svijetu u borbi protiv ovih zastrašujućih brojki

Četrnaestog veljače cijeli svijet na praznik zaljubljenih slavi ljubav.

Činjenica da je svaka treća žena ili djevojčica tijekom svojeg života zlostavljana, i da se u velikom broju slučajeva po tom pitanju ništa ne poduzima, odraz je globalnog odnosu moći između muškaraca i žena

Međutim, najnoviji podaci koje su objavili Ujedinjeni narodi govore kako će svaka treća žena ili djevojčica na svijetu tijekom svojeg života biti zlostavljana, što dovodi do ukupne brojke od oko jedne milijarde zlostavljanih žena i djevojčica!

Potaknuti ovim zastrašujućim brojkama i hokejaši zagrebačkog Medveščaka su najnovijim video uratkom u sklopu svoje edukativne kampanje #DIVERSITY odlučili podržati globalnu kampanju ONE BILLION RISING - Jedna milijarda ustaje.

Predvođeni Jonathan Cheechoom i Mark Dekanichem, zagrebački Medvjedi u najnovijoj #DIVERSITY video poruci ukazuju na ovaj svakodnevan i sveprisutan problem pozivajući svoje navijače i navijačice da na Valentinovo, u petak 14. veljače 2014., zajedno sa ženama diljem svijeta ustanu i zaplešu od 15 do 17 sati na zagrebačkom Zrinjevcu s ciljem podizanja svijesti o ovom globalnom problemu nasilja.



Zastrašujuća brojka od oko milijarde žena i djevojčica koje će biti zlostavljane tijekom svojeg života potvrđuje kako ovdje nije jednostavno riječ o zbroju individualnih, izoliranih, međusobno neovisnih i nepovezanih slučajeva! Dapače, činjenica da je svaka treća žena ili djevojčica tijekom svojeg života zlostavljana, i da se u velikom broju slučajeva po tom pitanju ništa ne poduzima, odraz je globalnog odnosu moći između muškaraca i žena.

>> Nasilje nad ženama: Neka nadmoćni šamar postane kukavički zamah u prazno

Također, nasilje nad ženama i djevojčicama ne može se ekskluzivno pripisati niti jednoj društvenoj, religijskoj, političkoj, obrazovnoj, dobnoj, ekonomskoj ili nekoj drugoj skupini. Ono je prisutno u svim sferama postojećih društava te je pokazatelj spolne i rodne neravnopravnosti na globalnoj razini, odnosno, globalno nepovoljnijeg položaja žena, što je karakteristika i društva u kojem sami živimo.

Nitko ne zaslužuje biti zlostavljan, silovan ili pretučen. Želimo svijet u kojem žene žive slobodno i sigurno. Upravo zato pozivamo jednu milijardu žena i sve one koji ih vole, da izađu, ustanu, plešu i zahtijevaju kraj nasilja. Podržite kampanju JEDNA MILIJARDA USTAJE kako biste rekli NE nasilju nad ženama i djevojčicama! poručuju i pozivaju hokejaške zvijezde Mark Dekanich i Jonathan Cheechoo.

Sve informacije o globalnoj kampanji ONE BILLION RISING dostupne su na www.onebillionrising.org.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju