Nemojte biti jedan od onih roditelja koji se boje vlastite djece – ne bojte se ako dijete doživi malo razočaranja i ne bojte se reći NE. Volite ga, ali budite i čvrsti jer to je jedini način da i njegove i vaše potrebe budu zadovoljene. Donosimo vam 5 pravila 'zločestih' mama koje će vam pomoći da odgojite neovisno, pristojno i dobro dijete

1. NE BOJTE SE DA VAS DIJETE NEĆE VOLJETI
Naravno da će protestirati ako mu nešto zabranite, no to neće dugo trajati. I zapamtite: dijete će vas uvijek voljeti, bez obzira na sve. Osim toga, dijete vas poštuje, što je puno važnije od kratkoročnog osmijeha koje će vam dati ako mu kupite sladoled.

Puno je štetnije djecu čuvati od opasnosti nego ih upoznati s opasnim situacijama



2. DAJTE IM SLOBODU
Puno je štetnije djecu čuvati od opasnosti nego ih upoznati s opasnim situacijama. Osim toga, tako će brže naučiti prepoznati opasne stvari. Na igralištu ga držite na oku i dajte mu do znanja gdje sjedite, ali nemojte hodati s njim ili za njim.

3. BUDITE ISKRENI MAKAR GA BOLJELO
Da, vaše je dijete za vas posebno, kao što je za nekog drugog njegovo, ali djeca nisu dobra u svemu što pokušaju, i nikad neće biti. Ako ga hvalite za sve, dijete se neće potruditi oko stvari koje su stvarno bitne.

4. NEKA VAM VEZA BUDE PODJEDNAKO VAŽNA KAO I DIJETE
Biti roditelj cjelodnevni je posao i teško je održavati vezu s partnerom jednakim intenzitetom. To je nešto na što biste trebali pripaziti s obzirom na to da će vaše dijete jednoga dana narasti, a vi ćete i dalje biti u vezi.

5. PLANIRAJTE DUGOROČNO
Ako nagradite svog mališana za dijeljenje stvari s prijateljima, odrast će očekujući nagradu za sve što učini. Vaš je posao naučiti ga da je dijeljenje normalna stvar koja se čini radi unutarnjeg zadovoljstva, a ne radi nagrade.

>> Bye bye komocija: 8 stvari kojih se odriče svaka majka

www.pitajmamu.hr

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju