Zdrava stopala ima 98 posto novorođenčadi, dok čak 60 posto odraslih pati od poteškoća s deformacijom na stopalima pri čemu navode stručnjaci veliku ulogu imaju geni, ali i odabir adekvatne obuće u djetinjstvu. Stoga je za zdrav i normalan razvoj dječjeg stopala važna obuća koja mora od prvog koraka zadovoljavati važne kriterije poput adekvatne veličine i prirodnih materijala. Proizvođači dječjih cipela nude trendi modele koji ujedno njeguju stopalo, donosimo najnovije kolekcije i savjete kako ispravno birati dječju cipelu

KUPNJA PRVIH CIPELA
S prvom cipelicom ne treba žuriti tvrde stručnjaci jer bebina stopala se najbolje razvijaju bosa, zato djetetu treba omogućiti nesputane prve korake za što su dovoljne čarape s potporom ili papučice tipa 'mišulice' (skroz tanka kožna šlapica, bez ikakvih pojačanja).

Tek kada dijete počne samostalno stajati i napravi prve korake valja pronaći odgovarajući model cipela. Za zdrav i normalan razvoj stopala prve cipele moraju zadovoljiti nekoliko važnih preduvjeta:

1. Potpora za članak ne smije biti previsoka, pretvrda i ne smije fiksirati gležanj jer na ovakav način je rad mišića ograničen i ometa pokretljivost gležnja.
Lagano povišeni modeli cipelica, nikako plitki, koji štite zglob idealan su odabir. Dječje stopalo je izuzetno osjetljivo, kosti i zglobovi su mekani, a mišići i tetive nedovoljno jaki da izdrže opterećenje težine tijela. Zato cipela mora preuzeti ulogu stabilizatora i spriječiti deformaciju stopala, a u isto vrijeme osigurati dovoljnu stabilnost da bi dijete hodalo.

Prirodni materijali najbolji su izbor za stopalo jer omogućuju koži da diše, dok potplat idealne dječje cipele treba biti ravan i fleksibilan



2. Birajte modele sa zatvorenim ili poluzatvorenim dijelom oko prstića kako bi beba ostala neozlijeđena jer uz prve korake neminovno je padanje.

3. Anatomski uložak – iako postoje prijepori stručnjaka oko potrebe za anatomski oblikovanim cipelicama većina njih ipak se slaže da uložak nije nužan osim ako postoje deformacije stopala što je nabolje provjeriti s dječjim ortopedom.

U slučaju potrebe za anatomski oblikovanim cipelicama postoje brojni domaći proizvođači koji zadovoljavaju potrebne kriterije za zdrav razvoj stopala.

RAST DJETETOVA STOPALA
U dobi između tri i šest godina dječja stopala narastu za dva do tri broja godišnje, a djeci školske dobi stopalo godišnje naraste za broj ili dva.

Jedan broj dječje cipele iznosi 6,6 milimetara. Kod djece u dobi od jedne do tri godine potrebno je veličinu stopala provjeravati svakih šest do osam tjedana. Djeci u dobi od tri do šest godina veličinu je dovoljno provjeravati svakih četiri do šest mjeseci. 

IDEALNA DJEČJA CIPELA
Dječja stopala trebaju imati dovoljno slobode za kretanja u cipeli koja stoga mora odgovarati u dužini, širini i visini obliku stopala.

Prirodni materijali najbolji su izbor za dječje stopalo jer omogućuju koži da diše, dok potplat idealne dječje cipele treba biti ravan i fleksibilan jer ne ograničava kretanje i pozitivno djeluje na samostalan razvoj mišića stopala. 

S kupnjom prve dječje cipele ne treba žuriti tvrde stručnjaci, jer bebina stopala se najbolje razvijaju bosa



OBLIKUJU LI CIPELE STOPALA?

Zdrava stopala ima 98 posto novorođenčadi, dok samo 40 posto odraslih ima zdrava stopala pri čemu navode stručnjaci veliku ulogu imaju geni, ali i odabir adekvatne obuće u djetinjstvu.

Kako bi u potpunosti izbjegli štetu koju obuća može nanijeti stopalu ali i na kralježnicu veliku pažnju treba obratiti na veličinu obuće, jer brojna su istraživanja pokazala kako je pretijesna ili prevelika obuća čest razlog deformacija.

U prevelikoj cipeli stopalo šeta, pa se dijete nepravilno oslanja što dovodi do nepravilnog hoda i deformacije stopala, koje je kasnije mnogo teže korigirati. Kada je obuća prevelika djeca grče prste i tako se 'zaustavljaju', što dovodi do kontraktura (skraćenja) tetiva, zbog čega se u nekim slučajevima moraju i operirati.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju