Električne cigarete mnogi smatraju manje lošom zamjenom za obične cigarete, no koliko je zapravo ovaj proizvod 21. stoljeća (na tržištu su se pojavile 2003. godine) štetan? Najnovije istraživanje otkrilo je 7 istina o električnim cigaretama koje vjerojatno niste znali, a svakako biste trebali

1. Ne proizvode se sve električne cigarete na isti način
Kada je riječ o tome koliko su električne cigarete štetne, istraživanje je pokazalo da to u potpunosti ovisi o uređaju koji koristite. Prijašnja istraživanja potvrdila su da sve električne cigarete sadrže karcinogene tvari poput formaldehida, no novo istraživanje objavljeno u časopisu Environmental Science and Technology pokazalo je da faktori poput toga koliko je aparat star i kako ga koristite također utječe na to koliko zapravo kancerogenih tvari udišete. Preciznije, studija je pokazala da što je uređaj stariji, to će emitirate više toksina.

Električne cigarete mnogi smatraju manje lošom zamjenom za obične cigarete, no koliko je zapravo pušenje električne cigarete štetno?

2. Prvi i zadnji dim električne cigarete ispuštaju potpuno drugačiju razinu toksina
Isto istraživanje također je ustanovilo da prvi i zadnji dim električne cigarete ispuštaju vrlo različite razine toksina. Zaključeno je da se emisija toksičnih tvari sa svakim dimom povećala za čak 10 puta. To se događa zato jer dok pušite električnu cigaretu, kemikalije koje se ispuštaju ostavljaju talog koji se nakuplja sve više i više te se zbog toga emisija toksičnih tvari konstantno povećava.

3. Voćni i drugi okusi te veća voltaža čine električne cigarete još toksičnijima

Isparavajuće tekućine s okusima još su gori izbor od običnih, tvrdi istraživanje objavljeno u časopisu Tobacco Control. Kako bi ispitali njihovu toksičnost, znanstvenici su stanice bronhija izložili različitim okusima isparavajućih tekućina: piña colada, mentol, jagoda, kava i miris običnog duhana. Zaključili su da tekućine s okusima proizvode puno više toksičnih emisija, a najštetnijim se pokazao okus jagode.

Sve električne cigarete rade na bateriju. Stavite li cigaretu na višu voltažu, to će utjecati na količinu proizvedene tekućine i toplinu uređaja, ali i na porast negativnih nuspojava električne cigarete. Znate li i koja je navika jednako štetna kao pušenje 15 cigareta dnevno?

4. Žene više koriste električne cigarete od muškaraca
Žene će prije probati električnu cigaretu nego muškarci. Studija objavljena u časopisu American Journal of Preventative Medicine ustanovila je da među mlađim ženama s višim financijskim dohocima ima najviše onih koje su probale električnu cigaretu.

5. Električne cigarete nisu dobar izbor ako želite prestati pušiti

Ista studija otkrila je da 85 posto ljudi koristi električne cigarete jer žele prestati pušiti duhanske cigarete. No, istraživanje objavljeno u listu The Lancet Respiratory Medicine ustanovilo je da kod pušača koje koriste električne cigarete postoji 28 posto manja mogućnost da će se riješiti ovisnosti od nikotina.

6. Oznake upozorenja nisu uvijek točne
Istraživanje publicirano u časopisu Tobacco Control pokazalo je da oznake sa sadržajem tekućina nisu uvijek istinite. Među 23 tekućine za koje su proizvođači tvrdili da ne sadrže nikotin, ustanovljeno je da ih čak 43 posto zapravo sadrži nikotin.

7. Sadrže manje kancerogenih tvari od duhanskih cigareta

Električne cigarete ne gore što znači da ne dolazi do sagorijevanja štetnih kancerogenih tvari koje sadrže duhanske cigarete. Zbog toga vlada globalno mišljenje da su električne cigarete manje štetne od duhanskih cigareta. Međutim, kako je već istaknuto u tekstu, istraživanja su pokazala da, iako električne cigarete imaju manje kancerogenih tvari, sadrže nikotin i druge tvari koje s isparavanjem mogu biti toksične.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju