Bila je Hitchcockova muza, holivudska zvijezda i jedna od najljepših žena svijeta na polovici prošlog stoljeća. Na osamdeset i osmu godišnjicu od rođenja Grace Kelly, prisjetili smo se života monegaške princeze kojoj su se svi divili


1. Nikad nije bila siromašna

Život nije bajka, a Grace Kelly nije Pepeljuga koja je od siromašne djevojke postala princeza. Naprotiv, rođena je kao treće od četvero djeci u imućnoj obitelji s velikim sportskim duhom. Majka Margaret Katherine (Majer) je bila direktorica Physical Eeducation Departmenta pri sveučilištu u Pennsylvaniji, a otac John Brendan Kelly stariji zlatni olimpijac u veslanju koji je nakon sportske karijere zaradio bogatstvo s vlastitom građevinskom tvrtkom.

2. Željela je glumiti od najranijeg djetinjstva
Glumom se željela baviti od najranije mladosti i time iznenadila roditelje koje su to smatrali tek nešto boljom profesijom od prosjačenja. Po završetku srednje škole 1947. godine sama se uputila u New York u potrazi za poslom. Zahvaljujući svojoj atraktivnoj vanjštini povremeno se bavila manekenstvom, a ostvarila je ulogu i na Broadwayu.

Početkom pedesetih je preselila u Los Angeles gdje je nastupila u nizu uspješnih filmova, a posebno onima u režiji Alfreda Hitchcoka ("Nazovi M radi ubojstva", "Prozor u dvorište", "Drž'te lopova") čija je bila muza. Oscara za najbolju žensku ulogu dobila je za film "Provincijalka" u režiji Georgea Seatona iz 1954. godine.

3. Morala je platiti miraz prije udaje
Monegaškog kneza Rainiera III. upoznala je na Canneskom filmskom festivalu 1955. godine tijekom promocije "Provincijalke". Iako je knez bio očaran njenom ljepotom i slavom, ona je tada bila u vezi s francuskim glumcem Jeanom-Pierreom Aumontom.

Ubrzo nakon toga počeli su se dopisivati. Princ je u medijima negirao da aktivno traži ženu, iako su mi bili potrebni nasljednici kako bi zadržao svoju kneževinu. Kada je krajem iste godine došao na diplomatski put u Sjedinjene Američke Države, posjetio je Grace Kelly, a od oca zatražio njenu ruku.



Obitelj Grace Kelly morala je princu platiti miraz u visini od 2 milijuna dolara, a zauzvrat je dobila spektakularni zaručnički prsten sa smaragdom od 10,5 karata, kojeg je nosila i u svojem posljednjem filmu – "High Society".

Sudbonosno da izgovorila mu je na glamuroznoj svečanosti u Monaku 18. travnja 1956. godine pred tri tisuće uzvanika i brojnim televizijskim kamerama. Pretpostavlja se da je svadbu pratilo 30 milijuna ljudi diljem svijeta na malim ekranima.

4. Dobila je vjenčanicu od svojeg poslodavca
Vjenčana haljina Grace Kelly i danas se smatra umjetničkim djelom, a dizajnirala ju je holivudska kostimografkinja Helen Rose od 300 metara belgijske čipke, 150 metara svile, tafta i tila. Na njoj je radilo čak 36 švelja tijekom tri tjedna, a bila je poklon filmskog studija MGM-a za koji je snimila sedam filmova.


Princeza se i danas smatra jednom od najvećih modnih ikona 20. stoljeća, koju je krasio besprijekorni smisao za modu. Bez obzira je li birala glamurozne haljine za crveni tepih ili ležerne kapri hlače i majice za boravak u svojem vrtu, sva su njezina izdanja odisala nesvakidašnjom elegancijom. Obožavala je nakit, a posebice svoje bisere, kao i torbice brenda Hermes.

5. Nepoznati uzrok smrti
Život Grace Kelly tragično je prekinut 14. rujna 1982. godine dok se princeza vozila prema Monte Carlu u svojem automobilu. Izgubila je kontrolu nad vozilom i sletjela s ceste. Priča se kako je srčani udar bio uzrok smrti, no pojavile su se i mnoge teorije zavjere da je princezu ubila mafija kako bi se osvetila za rigorozne zakone u kockarnicama po Monte Carlu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju