Na Valentinovo će hrvatska diva Josipa Lisac proslaviti svoj 72. rođendan. Povodom Dana zaljubljenih prisjetili smo se ljubavi koja je nadahnula njezin prvi samostalan studijski album "Dnevnik jedne ljubavi", ali je i izgradila kao osobu i umjetnicu koja inspirira brojne žene.

  Galerija Josipa Lisac i Karlo Metikoš - 3 Josipa Lisac - 8 Josipa Lisac - 7 +5 Josipa Lisac - 6

Josipa Lisac unikat je na glazbenoj sceni. Od prosjeka ne odskače samo svojim zapanjujućim glazbenim interpretacijama i kvalitetom glazbe već i osebujnim modnim stilom, koji je u pet desetljeća plodne karijere izazivao vatrene rasprave.

Josipa Lisac upoznala je Karla Metikoša 1971. godine u Petrinji. Bila je to ljubav na prvi pogled.

Drugačija od ostalih, ali uvijek svoja, Josipa je tijekom godina izgradila prepoznatljivo ime. Za to je uvelike bio zaslužan i Karlo Metikoš, koji je bio njezin mentor, poslovni suradnik i najveća ljubav.

S Karlom (koji je nastupao i pod imenom Matt Collins) upoznala se 1971. godine u Petrinji na jednom nastupu. Priča se kako je to bila ljubav na prvi pogled.

Josipa je u dobi od tek 21 godinu iza sebe već imala glazbeni staž dug dekadu pjevajući u Dječjem zboru Radio-televizije Zagreb, kao i rock-bendovima O'Hara te Zlatni akordi.

Dnevnik jedne ljubavi

Karla su očarale njezine vokalne sposobnosti zbog kojih je s lakoćom izvodila sve, od klasične glazbe preko etnopjesama do modernih avangardnih melodija. On je uz Ivicu Krajača bio i autor svih pjesama na njezinu prvom studijskom albumu Dnevnik jedne ljubavi iz 1973. godine.

Slika nije dostupna Kirk Douglas i njegova Anne: Žena uz koju je slavni glumac izdržao sve životne tragedije

Moram iskreno reći da je Karlo Metikoš stvorio Josipu Lisac svojom podrškom, ljubavi i vizijom, napravio je sve da idem dalje, dalje, dalje...,
otkrila je hrvatska diva na svojem profilu na Instagramu, gdje povremeno objavljuje njihove zajedničke fotografije s raznih putovanja diljem svijeta.



Pjesme: "O jednoj mladosti", "Kao stranac" i "Sreća" postale su veliki hitovi i evergreeni, ali i otkrile djelić ljepote i intimnost njihove veze.

Sreća, to je svaki susret s njim, njegov dah na licu mom.
Sreća, njegov korak, njegov glas, nježni poljupci kroz noć,
sasvim jednostavno on, on je sve što tražim još, od života sada svog.


Zajedno su surađivali na 13 LP albuma i CD-a te iznjedrili hitove poput Magle, Hir, hir, hir, Lisica, Danas sam luda, Dok razmišljam o nama i drugih. Surađivali su i na prvoj hrvatskoj rock-operi Gubec-beg, koja je praizvedena 1975. godine, a čiju ariju Ave Maria Josipa i dan-danas izvodi na koncertima.

Ljubav temeljena na poštovanju i razumijevanju

Nikada nismo razgovarali onako monstruozno kako ja danas čujem ljude da razgovaraju. Nikada nismo jedno drugome opsovali ili zalupili vratima. Što smo si imali reći, rekli bismo si odmah, nismo to ostavljali za kasnije.

Sve smo rješavali razgovorom. Kad bi netko od nas bio indisponiran ili pod stresom, drugi bi ga dizao, tako smo se izmjenjivali i funkcionirali, priznala je Josipa Lisac.

Jon Bon Jovi i Dorothea Hurley u braku su 30 godina - 3 30. godišnjica braka: Priča o ljubavi zbog koje je Jon Bon Jovi bio spreman na sve

Josipa i Karlo u vezi su bili dvadeset godina, sve do Karlove iznenadne smrti 10. prosinca 1991. godine. U njegovu čast Josipa svake godine priređuje koncerte kojima održava interes za njihovu glazbenu, ali i ljubavnu priču koja traje i danas.

 

A post shared by Josipa Lisac (@josipa_lisac) on


Pamtim ga po svim ludostima koje je radio i odmah se počnem smijati. Kada bi on vidio da ja nisam dobre volje, odmah bi me počeo nasmijavati, izvoditi psine dok god me ne oraspoloži. Bio je izuzetno duhovit.

Uvijek je bio u velikom društvu i što bi ljudi više padali od smijeha, on bi postajao sve smješniji. Ludnica totalna. Karlo je bio gospodin, ali je imao primjese fakina. Sve je ljude zaveo. I muškarce i žene.

 

A post shared by Josipa Lisac (@josipa_lisac) on

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju