Jedan od najpoznatijih i najpopularnijih sastojaka u njezi kože je retinol. Radi se o jednom od oblika vitamina A, koji se primarno koristi za njegu zrele kože.

Galerija Proizvodi s retinolom mogu biti jako korisni La Roche-Posay Retinol B3 serum Kiehl's Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose Serum +7 Paula's Choice 1% Retinol Treatment

Retinol je i jedan od sastojaka koji izaziva strah kod potencijalnih korisnica. Međutim, ako se dobro informirate i poštujete pravila, retinol može postati sastojak s brojnim prednostima za vašu kožu.

Kako djeluje retinol?

Retinol je vrsta retinoida koji se proizvodi od vitamina A. On, za razliku od drugih proizvoda za njegu zrele kože, ne uklanja mrtve stanice kože. Umjesto toga male molekule koje čine retinol idu duboko ispod vanjskog sloja kože, a jednom kada uđe u srednji sloj kože, retinol pomaže neutralizirati slobodne radikale. Na taj način pomaže u poticanju proizvodnje elastina i kolagena. U konačnici on smanjuje pojavu finih linija i bora te proširenih pora.

Retinol se može koristiti i za liječenje akni i povezanih ožiljaka, a ima i učinak pilinga na površini kože, koji može pomoći u poboljšanju teksture i tonusa.

U svakom slučaju, svakodnevno korištenje retinola može donijeti puno koristi vašoj koži lica, koja će s vremenom postati elastičnija i mekša, sa sve manje vidljivih znakova starenja.

Nuspojave korištenja retinola

Prije uputa kako koristiti retinol dotaknut ćemo se nuspojava koje on može izazvati.

Za početak, ljudi koji u svoju rutinu uvedu retinol mogu se suočiti sa suhom i nadraženom kožom. Neke od mogućih nuspojava su crvenilo, svrbež i ljuštenje kože.

Kako biste umanjili nuspojave, bitno se pridržavati pravila o korištenju retinola.

Kako koristiti retinol?

Na samom početku dobro bi bilo koristiti proizvode sa što manjim postotkom retinola i ne činiti to svaku večer. Prvih nekoliko tjedana retinol koristite otprilike dva puta tjedno.

Nanošenje retinola 30 minuta nakon pranja lica može pomoći u smanjivanju iritacije kože, a rizik od nuspojava povećava se ako istovremeno koristite više proizvoda koji sadrže retinol. Zato pažljivo čitajte etikete svih proizvoda uključenih u vašu dnevnu rutinu.

Još jedan sastojak koji nije poželjno koristiti istovremeno s s retinolom je vitamin C. Stručnjaci predlažu da ih koristite naizmjenično, a tek kad se koža navikne na jedan proizvod, počnite uvoditi drugi proizvod u svoju rutinu.

Kako ne bi došlo do neželjenih oštećenja kože, preko dana je važno na lice nanositi kreme s visokim zaštitnim faktorom.

Retinol nemojte koristiti u trudnoći, kao ni tijekom izlaganja suncu.

Proizvodi s retinolom

Sada je vrijeme za proizvode s retinolom. U nastavku smo izdvojili njih deset s različitim postotcima, koji možda postanu i dio vaše rutine

La Roche-Posay Retinol B3 Serum 

Retinol B3 Serum pomaže koži da trenutačno izgleda glađe i blistavije. Koža postupno obnavlja čvrstoću i ispravljaju se znakovi fotostarenja: duboke bore, tanke linije i neujednačen ten kože. Nanosi se uvečer na lice i vrat uz svakodnevnu upotrebu proizvoda za zaštitu od sunca.

La Roche-Posay Retinol B3 serum La Roche-Posay Retinol B3 serum (Foto: Internetska stranica proizvođača)

Kiehl's Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose Serum

Ovo je snažan serum protiv bora s retinolom koji vidljivo smanjuje bore te učvršćuje i poboljšava teksturu kože. Precizno je formuliran kako bi pružio dnevnu dozu čistog retinola, a istovremeno uzrokuje minimalne nelagodne nuspojave.

Kiehl's Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose Serum Kiehl's Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose Serum (Foto: Internetska stranica proizvođača)

Paula's Choice 1 % Retinol Treatment

Ovaj proizvod zaglađuje duboke bore i fine linije, učvršćuje kožu te smanjuje mrlje i neujednačen ten. Osim toga, pročišćuje pore i teksturu kože te pomaže smanjiti prištiće i ublažiti ožiljke od starih prištića.

Paula's Choice 1% Retinol Treatment Paula's Choice 1% Retinol Treatment (Foto: Internetska stranica proizvođača)

Noćni koncentrat za lice Biotherm Blue Retinol 

Ovaj tretman protiv starenja kombinira regenerirajuće djelovanje Life Planktona s čistim i visoko doziranim (0,25 %) retinolom za učinkovitu borbu protiv bora i obnavljanje površine.

Biotherm Blue Retinol noćni koncentrat za lice Biotherm Blue Retinol noćni koncentrat za lice (Foto: Internetska stranica proizvođača)

Vichy Liftactiv Retinol Specialist Serum

Radi se o proizvodu s 0,2 % čistog retinola koji je posebno razvijen za ublažavanje dubokih i upornih bora. Vraća mladenački izraz licu. Namijenjen je za zrelu kožu lica, a njegovi dodatni učinci su i posvjetljivanje, lifting, borba protiv pigmentnih mrlja te ujednačavanje.

Vichy Liftactiv Retinol Specialist Serum Vichy Liftactiv Retinol Specialist Serum (Foto: Internetska stranica proizvođača)

The Ordinary Retinol 1 % In Squalane

I ovaj serum je tu da smanji vidljivost finih linija, bora i fotooštećenja. Radi se o otopini koja sadrži 1 % čistog retinola. Tvorci napominju da tijekom prvih nekoliko tjedana uporabe može uzrokovati crvenilo, iritaciju i ljuštenje kože. Koristi se svakodnevno kao dio večernje rutine.

The Ordinary Retinol 1% In Squalane The Ordinary Retinol 1% In Squalane (Foto: Internetska stranica proizvođača)

Balea Beauty Collagen Retinol serum

Balea Beauty Collagen Retinol serum zaglađuje bore i čini kožu glatkom. Nježni serum s retinolom potiče prirodnu proizvodnu kolagena te jača strukturu kože iznutra. Intenzivno hidratizira i pomlađuje kožu te ostavlja svilenkasti osjećaj na koži. Nekoliko kapi seruma nanosi se na očišćenu kožu lica, vrata i dekoltea.

Balea Beauty Collagen Retinol serum Balea Beauty Collagen Retinol serum (Foto: Internetska stranica proizvođača)

Nip and Fab Retinol Fix Serum Extreme

I ovaj serum vidljivo smanjuje pojavu finih linija i bora. Aloe vera osvježava i zaglađuje kožu, dok peptidi povećavaju njezinu elastičnost. Sadrži 0,3 % retinola, a koristi se dva do tri puta tjedno navečer, kada se nanosi na očišćeno lice i vrat.

Nip and Fab Retinol Fix Serum Extreme Nip and Fab Retinol Fix Serum Extreme (Foto: Internetska stranica proizvođača)

Krema za njegu lica Clinique Smart Night Clinical Retinol Treatment 

Ova noćna krema na bazi retinola tu je da vašoj koži osigura intenzivnu noćnu obnovu, a koristi koje donosi sa sobom su i pomlađivanje i hidratacija. Manja količina kreme nanosi se navečer, uz izbjegavanje područja oko očiju. Tijekom dana bitno je nositi zaštitni faktor.

Clinique Smart Night Clinical Retinol Tretment krema za njegu lica Clinique Smart Night Clinical Retinol Tretment krema za njegu lica (Foto: Internetska stranica proizvođača)

Afrodita Skin Specialist prokoncentrat Retinol.2

Ovaj proizvod savršen je izbor za sve koji traže naprednu i učinkovitu anti-age njegu. On učinkovito smanjuje izraženost bora, vidljivo učvršćuje kožu, stvara sjajan, gladak izgled i jača prirodnu barijeru kože te djeluje hidratantno.

Sedam krema i seruma za područje oko očiju koje tjeraju i dosadne podočnjake Kiehl's Powerful-Strength Line-Reducing & Dark Circle-Diminishing Vitamin C Eye Serum Collistar Special Anti-Age Biorevitalizing Eye Contour krema Vichy Liftactiv Supreme njega za korekciju bora i čvrstoće kože oko očiju +4 Eucerin Hyaluron-Filler krema za područje oko očiju

Osim toga, ujednačava ten te smanjuje hiperpigmentaciju i nastanak prištića.

Afrodita Skin Specialist prokoncentrat Retinol.2 Afrodita Skin Specialist prokoncentrat Retinol.2 (Foto: Internetska stranica proizvođača)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju