Svaka treća odrasla osoba u Hrvatskoj je pušač, što nas po konzumaciji cigareta svrstava u sam svjetski vrh. Podatak je to koji itekako tjera na promišljanje o tome koliko građani Hrvatske pušenjem ugrožavaju vlastito, ali i zdravlje ljudi oko sebe, kao i o tome koliko prosječni pušač potroši novca na cigarete.

Na današnji Svjetski dan nepušenja trebamo se prisjetiti nekih podataka kao što je onaj da prosječni hrvatski pušač popuši 20 do 30 cigareta dnevno.

Jedna cigareta skraćuje život osam minuta što znači da je osobi koja puši 30 cigareta dnevno dan kraći za četiri sata, a godina za dva mjeseca

Procjenjuje se da u Hrvatskoj od posljedica pušenja godišnje umire oko 9000 ljudi, što znači da Hrvatska svake godine gubi jedan grad veličine Daruvara. Oko 95 posto umrlih od raka pluća su pušači i Hrvatska je po smrtnosti od raka pluća druga u Europi, odmah iza Mađarske.

Za prestanak pušenja potrebna je prije svega volja, no postoje trikovi koji vam mogu pomoći da se riješite te ružne i skupe navike:

1. Kada osjetite snažnu želju za pušenjem, zabilježite koliko taj poriv traje. Nikotinske krize dolaze u "valovima", a traju oko 3 minute. Bit će vam puno lakše kada znate da će i taj val proći.

2. Cuclajte tvrde slatkiše. Šećer pomaže kod suzbijanja želje za cigaretom, ali nemojte pretjerivati, već kombinirajte i bombone bez šećera.

3. Šetnje i tjelovježba savršeni su u borbi protiv pušenja. Tijelo će na taj način brže prebroditi nikotinsku krizu.

4. Osjetite li snažnu želju za cigaretom, pripremite si opuštajuću kupku s eteričnim uljima poput lavande i jasmina ili topao tuš.

5. Nikotinske gume za žvakanje također pomažu prebroditi nikotinsku krizu, posebno u prvih desetak dana.

6. U trenutku kada osjetite krizu operite zube. Menta će trenutačno smanjiti vašu želju za cigaretom.

7. Zamijenite kavu za čaj jer tein ima slično djelovanje kao kofein. Isto tako, na taj ćete se način barem u prvom djelu odvikavanja riješiti navike ispijanja kave uz koju ste sa zadovoljstvom popušili cigaretu.

8. Žvačite gume za žvakanje s okusom mente ili štapiće od cimeta.

9. Pijte multivitamine i jedite puno voća. Isto tako, pola decilitra jabučnog octa pomiješanog s 2 decilitra vode napitak je koji može smanjiti želju za cigaretom.

Osim zdravstvenog, kod promicanja nepušenja u obzir treba uzeti i financijski aspekt ove najraširenije ovisnosti. Izračunavši da prosječni pušač u Hrvatskoj potroši oko 8760 kn kuna godišnje (jedna kutija dnevno po cijeni od 24 kune) na cigarete, istražili smo što biste sve tim novcem mogli kupiti.

MODA
Iznos od 8760 kuna dovoljan je za torbice, štikle, tenisice, haljinu, sunčane naočale i još mnogo atraktivnih komada i dodataka.
Za ovu odjeću, cipele i dodatke imate novca... ako se odreknete cigareta na godinu dana! Burglar, 990 kn Mara D, 1980 kn Bershka, 199 kn +9 Liu Jo, 1280 kn

PUTOVANJA
Ušteđeni iznos možete potrošiti na čak četiri putovanja. Odletite avionom do Pariza na nekoliko dana ili pak uživajte u Grčkoj. Provjerite koje još destinacije možete posjetiti.
Za ova putovanja imate novca... ako se odreknete cigareta na godinu dana! Pariz, 4 dana, put avionom, 4380 kn (agencija Atlas) Wellness odmor na Lošinju, 3 dana, 1699 kn (Crno Jaje) Grčka, 4 dana, put avionom, 1780 kn (Alga Travel) +0 Beč, 2 dana, put autobusom, 590 kn (Kompas)

NAMJEŠTAJ I DODACI ZA DOM
Potrošite 8760 kuna na ormar, sofu, novi blender i još mnogo toga.
Za ovaj namještaj, aparate i dodatke za dom imate novca... ako se odreknete cigareta na godinu dana! Emmezeta stol 799 kn + 4 stolice (279 kn komad), 1915 kn IKEA Karlstad trosjed, 2499 kn KitchenAid 1.75 L Diamond blender, 1549 kn +3 Lesnina, ormar s kliznim vratima, 1299 kn

BEAUTY
Palete sjenila, ruževi, parfemi, setovi za njegu tijela... Umjesto cigareta priuštite si proizvode koje volite.
Za svu ovu kozmetiku imate novca... ako se odreknete cigareta na godinu dana! Urban Decay Vault of Vice set, 952 kn Chanel Les Beiges paleta sjenila, 481 kn Chloe Absolu De Parfum Eau de Parfum (50 ml), 775 kn +7 Cartier La Panthere Body Lotion (200 ml), 399 kn





 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju