Umak marinara potječe iz kuhinje južne Italije i originalno je bio osmišljen za korištenje na pizzi, no izvrsno se slaže i s tjesteninom, brzo se priprema i vrlo je svestran. Ovaj skromni umak koristi se i u receptu za špagete gotove za 20 minuta, a koji se naziva i lažni bolonjez - ma, i bolji je od bolonjeza.

U umak marinara idu rajčice iz konzerve, češnjak, sušeni origano i maslinovo ulje, a najbrže i najjednostavnije napravljena domaća marinara neusporedivo je ukusnija od bilo kojeg kupovnog umaka za tjesteninu. Kada bi se umaku dodalo još mljeveno meso, dobili biste umak vrlo sličan klasičnom bolonjezu.

Marinara umak originalno je bio osmišljen za korištenje na pizzi, no izvrsno se slaže i s tjesteninom

Domaći umak marinara čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do maksimalno četiri dana. Možete napraviti i veću količinu umaka i držati ga u zamrzivaču do mjesec dana. Kada birate koju konzerviranu rajčicu uzeti, najbolja opcija bit će ona s cijelim rajčicama ili pulpom (sitno sjeckane rajčice), mesnatije su i manje vodenaste od rajčica narezanih na kockice.

Tjestenina s kobasicama (ilustrativna fotografija) Kad ne znate što kuhati: Recept za najsočniju zapečenu tjesteninu s kobasicama

Kada je riječ o tjestenini u ovom receptu, obično se koriste špageti, ali možete koristiti i bilo koju drugu vrstu tjesteninu, osim one najsitnije. Uz čili pahuljice, izvrstan i poseban okus jelu dat će i nekoliko žlica bijelog vina, koje dodate kada dodajete i umak.

Vrijeme pripreme je 20 minuta, a trebat će vam nekoliko sastojaka koje vjerojatno već imate u frižideru ili smočnici - idealno za brzi, zdravi i jako fini objed.

Recept za tjesteninu s povrćem Recept iz snova za najkremastiju tjesteninu s piletinom i povrćem iz jednog lonca

Sastojci za špagete s umakom marinara (za četiri osobe):
- 220 grama špageta ili druge vrste tjestenine prema izboru
- 1 konzerva (400 grama) rajčica
- 1 žlica maslinova ulja, plus malo više za posipanje
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1/2 žličice sušenog origana
- 1 mali luk, nasjeckan na kockice (prema želji)
- 1/4 -1/2 žličice čili pahuljica (po želji)
- sol i papar

Postupak:
1. U loncu srednje veličine zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak, luk i prstohvat čili pahuljica ako ih koristite. Lagano prepržite dok ne poprimi zlaćanu boju, oko četiri do pet minuta.

2. Umiješajte rajčice, origano i izdašan prstohvat soli. Smanjite vatru na slabu jačinu i pustite da se kuha 15 minuta uz povremeno miješanje. Koristite li cijele rajčice, zdrobite ih s kuhačom dok miješate umak.

Zapečena carbonara Recept za tako sočnu zapečenu carbonaru koja u trenu nestaje s tanjura

3. Dok se umak krčka, skuhajte tjesteninu u posoljenoj kipućoj vodi, do al dente tvrdoće. Kušajte umak marinara, po potrebi začinite s još soli ili papra.

4. Procijedite tjesteninu (sačuvajte oko pola šalice vode u kojoj se kuhala), umiješajte je u umak, pojačajte vatru na jako i dobro protresite oko deset sekundi kako bi tjestenina upila okus umaka. Po potrebi dodajte željenu količinu vodu od tjestenine koju ste sačuvali želite li razrijediti umak.

5. Servirajte s malo maslinova ulja ili ekstra djevičanskog maslinova ulja, malo origana i čili pahuljica za dodatan vatreni okus.

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju