Country pjevač Kenny Rogers, trostruki dobitnik Grammyja, umro je u petak kasno navečer u dobi od 81 godine, objavila je njegova obitelj u subotu.

Jedna od pjesama po kojoj će svi uvijek pamtiti ovog glazbenika je Islands in the Stream, duet s Dolly Parton iz 1983.godine.

Ovaj klasik je jedan od najpoznatijih dueta svih vremena, pjesma koje je, između ostalog, spojila dvije najveće zvijezde country glazbe. Ovaj svevremenski hit skriva brojne zanimljivosti, a mi smo izdvojili neke od njih.

Prince Nezaboravne! Koja je balada bila hit broj jedan one godine kad ste se rodili?

Oliver Dragojević "Ča je život vengo fantažija": 10 prekrasnih stihova iz pjesama Olivera Dragojevića

Tko je napisao pjesmu?

Kada su Bee Geese shvatili da njihov disko stil polako izlazi iz mode okrenuli su se drugim žanrovima i pisanju pjesama za druge umjetnike.

Barry, Robin i Maurice Gibb odlučili su napisali ovu pjesmu kao R&B melodiju za Marvina Gayea, ali ona se kasnije transformirala u verziju kakvu poznajemo danas i koja će mnoge uvijek potaknuti da zaplešu.

Što je inspiriralo pjesmu?

Pjesma je dobila ime po istoimenom romanu Ernesta Hemingwaya. Roman iz 1970. godine bio je prvo posthumno izdanje legendarnog autora, nakon što ga je njegova supruga otkrila nakon piščeve smrti.

3. Kenny Rogers nije bio fan pjesme - dok se nije pojavila Dolly

Kenny je jednom prilikom ispričao kako je su u njegovom studiju u Los Angelesu ovu pjesmu pjevali četiri dana, nakon čega je autoru i producentu Barryju Gibbu rekao "Barry, meni se ova pjesma više ne sviđa" na što mu je ovaj odgovorio da trebaju Dolly Parton.

Kenny je odgovorio "Zašto ne", a onda je njegov menadžer rekao da ju je vidio u zgradi. Poslali su ga po Dolly koja je na svoj jedinstveni način ušla u sobu i pjesma više nikad nije bila ista.

Slika nije dostupna Je li on stvarno inspirirao najstrastveniju osvetničku pjesmu iz 90-ih?

Slika nije dostupna Darko Rundek: 10 kultnih pjesama koje vole i kćeri, i mame, i bake

4. Tko je sve obradio pjesmu?

Među onima koji su izvodili ovu pjesmu su Barry Manilow koji ju je pjevao s Rebom McEntire. Svoju verziju ima i Ronan Keating, a u nekoliko prigoda pjevali su je i Kylie Minogue i Jake Shears.

Popularni američki voditelj Jimmy Fallon pjesmu je izveo s Miley Cyrus kojoj je Dolly Parton kuma. I to je samo mali dio umjetnika koji su u svoj repertoar uvrstili ovaj klasik.

5. Svoju verziju snimili su i Bee Geese

Autori pjsme izveli su je na nastupu u Las Vegasu 1997. godine. Snimili su i studijsku verziju koja se pojavila na njihovom albumu najvećih hitova koji je izdan 2001. godine.

6. Pjesma za prvi ples

Mladenci diljem svijeta, među kojima i oni u Hrvatskoj, ovu pjesmu često i rado biraju kao pjesmu za prvi ples, jedan od najsvečanijih trenutaka na vjenčanjima.

7. Savršeni partneri

Otkako su objavili pjesmu 1983. godine Dolly Parton i Kenny Rogers postali su definicija savršenih partnera za duet. Njihova zajednička energija bila je nevjerojatna, a jedan od najboljih dokaza za to je izvedba koju možete pogledati u nastavku i - zaplesati.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju