Nalazite se na kavi s prijateljicama kada vas zvuk s mobitela upozori da ste dobili SMS, e-mail ili neku vrstu notifikacije s društvenih mreža. Što ćete napraviti? Provjeriti o čemu se radi ili odgoditi taj čin za vrijeme kada ćete biti sami?


U Oxfordovu rječniku iz 2016. godine nalazi se izvedenica phubbing, a potječe od riječi phone (telefon) i snubbing (ignoriranje). Ukratko: riječ je o terminu koji podrazumijeva zanemarivanje neke osobe u društvu zbog gledanja u mobilni telefon.

U Oxfordskom rječniku od 2016. godine nalazi se izvedenica phubbing, a potječe od riječi phone (telefon) i snubbing (ignoriranje). Ukratko: riječ je o terminu koji podrazumijeva zanemarivanje neke osobe u društvu zbog gledanja u mobilni telefon

Studija Jamesa A. Robertsa i Meridith E. David iz siječnja 2016. otkrila je da je phubbing česta pojava u svijetu koja graniči s epidemijom, a koja izaziva negativne emocije kod osoba koje su zanemarene u društvenim interakcijama zbog tehnoloških spravica.

To ne čudi jer se osobe koje gledaju u telefon doimaju kao da nisu "prisutne duhom“, zbog čega druga strana osjeća da ju se ne sluša, ne vidi i da nije važna.

S druge strane, nitko nije imun na phubbing. Stručnjaci tvrde da su svi podložni ovoj epidemiji te da je u pitanju začarani krug iz kojeg je teško pobjeći. Zašto? Zato što svi imamo želju da budemo povezani s nekim.

Ako vas netko ignorira, vaš prvi poriv bit će potreba da s nekim drugim ostvarite kontakt. Upravo zato posegnut ćete i sami za telefonom, provjeriti lajkove na svojem posljednjem postu na Facebooku ili poslati nekoliko srca bližnjima na Instagramu.

Stručnjaci se slažu da je teško iskorijeniti ovu modernu naviku, ali da se može kontrolirati. Uz malo volje i planiranja možete odrediti pravila ponašanja za obiteljskim stolom ili tijekom kavice s prijateljica.

U takvim situacijama zaboravite na mobilnog ljubimca i gledajte osobu s kojom ste se susreli ravno u oči.

Pročitajte i 13 tajnih poruka tijela zbog kojih se ljudi loše osjećaju u našem društvu.

Smeta li vas kad vas netko zanemaruje zbog gledanja u ekran mobitela?

glasova:

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju