Bullying ili vršnjačko nasilje raširenije je nego ikada i to je zato što živimo u prilično nasilnom društvu. Jedna majka odlučila je svoju kćer, koja je zlostavljala svog vršnjaka, kazniti na način koji jedni odobravaju, a drugi mu se snažno protive

Snimka majke koja brije glavu svojoj kćeri protiv njene volje, koja se pojavila na društvenim mrežama, pokrenula je veliku raspravu. Naime, nakon što je saznala da je njena kćer vršila bullying nad svojim vršnjakom koji je zbog karcinoma ostao bez kose, majka se odlučila na ovaj drastičan potez. Dopustila je da je se i snima dok kažnjava svoju kćer.

Snimka majke koja brije glavu svojoj kćeri zato jer je vršila bullying nad svojim vršnjakom, pokrenula je veliku raspravu

Je li ova kazna prestroga – pokrenulo se pitanje. Dok jedni u potpunosti opravdavaju majčin potez, drugi kažu da ovako kažnjavati dijete nije u redu. Dva oprečna mišljenja koja su skupila nekoliko stotina lajkova na Facebooku glase:

'Ne mislim da je kazna prestroga. Drago mi je da njena majka napravila to. Dijete oboljelo od raka prošlo je dovoljno i ne treba mu da se još i drugi ljudi odnose loše prema njemu kada se već mora nositi s bolešću koja ga ubija', piše u jednom komentaru, dok drugi poručuje:

'Možda je od majke i naslijedila sklonost ka bullyingu. Što se dogodilo s razgovaranjem s djecom o bullyingu? Ovdje je riječ o reagiranju na loše lošim, što nikako ne može rezultirati dobrim. Vrlo nezrelo.'

Je li kazna ove majke pretjerana pitali smo psihologinju Ljubicu Uvodić Vranić.

'Da bi se moglo odgovoriti na ovo pitanje trebalo bi znati i neke druge okolnosti. Je li djevojci ovo bio prvi put da je nekoga zlostavljala ili 356 put pa je majci prekipjelo. Važno je uzeti u obzir i je li kćer i inače nasilna, bezobrazna, arogantna i neposlušna, kao i to koliko ima godina. S obzirom da je riječ o djevojci koja više nije dijete, trebala bi bolje znati da vršiti bullying nije u redu. Kako bi se zakonskim žargonom reklo, treba znati postoje li olakotne okolnosti, odnosno je li osoba već bila kažnjavana', kaže Uvodić Vranić. Ipak, zaključuje da se na nasilje nikada ne smije odgovarati nasiljem.

Je li majka koja je svojoj kćeri obrijala glavu zato jer je vršila bullying, bila prestroga?

glasova:

'Vršiti bullying nad osobom koja je zbog karcinoma ostala bez kose je odvratno. Svaka druga riječ nije dovoljna jaka za takvo ponašanje. A kao što smo mi psiholozi protiv smrtne kazne, tako smo i protiv toga da se na odvratno odgovara odvratnim', ističe psihologinja Ljubica Uvodić Vranić.

ŠTO UČINITI AKO JE VAŠE DIJETE BULLY?

1. Ako je vaše dijete zlostavljač, ono hitno treba vašu pomoć. Nikada sretan čovjek nema potrebu biti loš prema drugim ljudima. Ako vaše dijete zlostavlja drugu djecu sasvim je sigurno da imate nesretno dijete, koje vas treba. Pročitajte i 13 zakona odgoja djeteta koji će spasiti roditelje.

2. Nemojte misliti da biste vi trebali znati ako vaše dijete ima problema.

'Djeca zlostavljači neće roditeljima pričati o svojim 'aktivnostima', a niti o svojim lošim stanjima koji su ga doveli do takvog ponašanja. Da biste shvatili zašto vaše dijete povrjeđuje druge, možda ćete trebati pomoć psihologa', kaže psihologinja Ana Kandare Šoljaga.

3. Iako neka djeca zlostavljači nemaju obiteljskih problema, dobro bi bilo da razmislite o tome što vaše dijete uči o nasilju kod kuće. Djeca koja gledaju nasilje ili ga i sami trpe uče da 'jači tlači' pa će svoju bol prenijeti u agresivnu kontrolu onih koje vide slabijima od sebe.

4. Razgovarajte s djetetom o tome da je zlostavljanje ozbiljan problem koji vi nećete tolerirati. Potražite zajedno s djetetom razloge zašto je zlostavljanje loše i kako se osjeća žrtva zlostavljanja.

'Naglasite da kada zlostavlja drugu djecu zapravo ostavlja loš dojam i govori o sebi ružne stvari. Objasnite da su zlostavljači mahom nesretni, nesigurni ljudi. Učite svoje dijete kako efikasnije rješavati sukobe i probleme, a i važnost tolerancije', savjetuje Kandare Šoljaga.

5. Nagradite dijete kada vidite da se trudi i reagira nenasilno.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju