Voda je sastavni dio našeg organizma, a ne pijemo li je u dovoljnim količinama u našem će se tijelu početi događati neobične i ne tako dobre promjene.

 1. Sakupit ćete 'lažne' kilograme
Iako zvuči neobično, no ispijanje premalo vode uzrokuje zadržavanje vode u tijelu zbog čega izgledamo deblji nego što doista jesmo. Ako ne pijete dovoljno vode, tijelo počinje zadržavati tekućinu i stvarati zalihe, što uzrokuje podbuhlost.

2. Izgubit ćete energiju
Osjećate li se umorno, iscrpljeno i grogi, kao da ste dan prije dobro tulumarili? Problem se možda krije u dehidraciji. Stručnjaci upozoravaju kako već prvi znakovi dehidracije dovode do pada energije. Kako bi izbjegli jutarnji mamurluk, prije nego posegnete za šalicom kave, popijte čašu vode.

Vrlo česta pojava koja se događa gotovo svima koji ne piju dovoljno vode je da žeđ osjećamo kao snažnu glad

3. Gubite koncentraciju
S obzirom na to da je naš mozak napravljen od čak 80 posto tekućine, ovaj organ itekako ovisi o unosu vode u organizam.

To znači da naša koncentracija značajno pada već pri prvim znakovima dehidracije, koji se očituju u obliku blagog osjećaja žeđi, a kojeg često ignoriramo, posebno dok smo na radnom mjestu.

4. Stalno ćete osjećati glad
Vrlo česta pojava koja se događa gotovo svima koji ne piju dovoljno vode je da žeđ zamijenimo s glađu. Ovakva reakcija tijela je normalna, a testirati je možete jednom čašom vode.

Kada osjetite želju za hranom, prije nego posegnete za nekom grickalicom ili utješnim zalogajčićem popijte punu čašu vode i pričekajte 15 do 20 minuta. Ako je riječ o dehidraciji, voda bi trebala ubiti lažnu glad.

5. Sporije ćete gubiti kilograme
Voda je sastavni dio našeg tijela, metabolizma i probavnog sustava. Istraživanje je dokazalo kako ispijene dvije čaše vode ubrzavaju metaboličke funkcije i sagorijevanje kalorija za čak 30 posto. 

S druge strane, pijete li premalo vode, tijelo postaje dehidrirano zbog čega se cijeli mehanizam značajno usporava. Spori metabolizam utječe na lošu probavu, ali i na debljanje te teško skidanje kilograma. Ako se ne možete natjerati da popijete dovoljno vode jer vam ne odgovara okus, napravite ukusnu vitaminsku vodu.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju