Nakon što se dobro najedemo jako je primamljivo leći na kauč i izležavati se neko vrijeme. Mnogima je to navika, naročito za vikende i blagdane, kada su kod kuće. Kauču je teško odoljeti, no otići leći odmah nakon jela ipak se ne preporuča jer može poremetiti probavu, a i pojedeno će se brže "primiti".

Legnete li odmah nakon što ste se najeli možete osjetiti probavne smetnje i osjećaj nelagode zbog podizanja želučane kiseline. To je još vjerojatnije kod ljudi koji pate od refluksa kiseline, odnosno gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB). Riječ je o probavnom poremećaju koji se javlja kada se želučana kiselina često vraća u jednjak te sluznica jednjaka zbog tog refluksa može biti nadražena.

Zbog toga se ljudima koji imaju refluks kiseline savjetuje da pričekaju tri sata nakon jela prije nego što legnu.

No, probavne smetnje i nelagodu može iskusiti gotovo svatko tko ima naviku leći ispred televizora ili otići spavati čim završi s jelom.

Problemi s probavom mogu se očitovati na različite način, no obično ih prate simptomi poput osjećaja sitosti vrlo brzo nakon što počnete jesti, neugodne nadutosti nakon jela, bolova u trbuhu, plinova i mučnine.

Kod rješavanja problema s probavom najčešće su potrebne promjene životnih navika pa liječnik može preporučiti slijedeće: prepoznavanje i izbjegavanje hrane koja uzrokuje probavne smetnje, smanjenje ili izbjegavanje kofeina i alkohola, zamjenjivanje tri velikih obroka dnevno s pet ili šest manjih, učenje kako se nositi s tjeskobom i stresom, redovita tjelovježba, održavanje zdrave tjelesne težine te izbjegavanje određenih lijekova protiv bolova.

Hodanje Isplati se! Što se dogodi u tijelu ako poslije večere šetate samo 15 minuta?

Psyllium Zbogom zatvoru: Zanemareni saveznik probave koji čisti poput metlice

Probati se može i s alternativnom medicinom, poput akupunkture koja može blokirati osjećaj boli dopire do mozga, terapije biljem, kao što su kim i paprena metvica, mindfulness meditacije, tehnike opuštanja, hipnoterapije i kognitivno bihevioralne terapije.

Suprotno tome, kod nekih zdravstvenih stanja ležanje nakon jela sat vremena se preporučuje, primjerice u slučaju postprandijalne hipotenzije. To je stanje kod kojeg dolazi do pada krvnog tlaka posvuda u tijelu, osim u probavnom sustavu jer se poslije jela dodatna krv usmjerava u želudac i tanko crijevo. Ako srce i krvne žile ne kompenziraju to kako treba, može doći do pada tlaka i stanja poznatog kao postprandijalna hipotenzija, čija posljedica mogu biti omaglica, vrtoglavica, mučnina, nesvjestica i angina pectoris.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju