Dobar vlasnik psa svome ljubimcu želi samo najbolje, ali svakome se može dogoditi da u odgoju i brizi za psa napravi neku grešku. Kako bi se pas osjećao sigurno i sretno, ovih 10 stvari nijedan vlasnik psa ne smije raditi dlakavom članu svoje obitelji

 

1. Ostaviti ljeti psa samog u automobilu
Ovo upozorenje svako se ljeto iznova ističe, ali i dalje vidimo pse koje su vlasnici ostavili u užarenim automobilima. Dakle, pas se po ljeti nikada ne ostavlja sam u automobilu. Po ljetnim temperaturama unutrašnjost vozila se vrlo brzo užari što može završiti kobno za psa. I kada nije vruće ni toplo, psa nemojte ostavljati u autu osim ako je nužno.

Svoje pse ostavim u automobilu po zimi, nikada po ljetu. No, nikada ih ne ostavljam da bih, na primjer, obavljala šoping već samo nakratko, ističe Sandra Ilievski, instruktor i savjetnik za ponašanje pasa.

Pas ne smije živjeti vani bez pristupa u kuću. Psi su društvena bića i potrebna im je blizina čovjeka i obitelji, te im je potrebno omogućiti boravak unutra ili vani prema njihovim potrebama i željama

2. Staviti psa da živi vani bilo na lancu i u boksu
Pas ne smije živjeti vani bez pristupa u kuću. Psi su društvena bića i potrebna im je blizina čovjeka i obitelji, te im je potrebno omogućiti boravak unutra ili vani prema njihovim potrebama i željama.

Dobro odlakane pasmine, odnosno psi u određenim će trenucima možda preferirati boravak u dvorištu, no to ne bi trebalo biti nešto što je isključivo. Vezanje lancem je nešto što uopće ne bih prakticirala. Ukoliko se nema ograđeno dvorište, a ne želite da pas boravi u kući – nemojte psa niti nabavljati, kaže Sandra.

3. Udariti psa
Apsolutno nikakvi udarci, pa čak niti "lagano novinama" nisu potrebni u odgoju ili učenju psa. Također protiv sam vikanja i bilo kakvog oblika zastrašivanja jer je sve to kontraproduktivno i narušava odnos s vlasnikom. Poticanjem željenih ponašanja (radnji), te preusmjeravanjem neželjenih možemo dobiti puno pouzdanije rezultate bez kažnjavanja. Psi su životinje i ne znaju što je ispravno, a što nije i nije ih potrebno kažnjavati ako "pogriješe" kad niti ne znaju da su pogriješili, kaže Sandra.

4. Pretpostaviti da vaš pas nema osjećaje
Psi osjećaju - oni imaju osjećaje i razumiju osjećaje. Psi su sposobni voljeti, osjećati, biti depresivni, uzbuđeni...

Psi su majstori čitanja govora tijela jer na taj način uglavnom komuniciraju pa znaju prepoznati i najsuptilnije pokrete i znakove poput širenja zjenica, kontrakcije ili opuštanja mišića kojih mi nismo niti svjesni. Također mogu namirisati kemijske promjene u našem tijelu pa otuda proizlazi i tvrdnja da psi znaju što mislimo ili osjećamo, objašnjava Sandra. Doznajte i 9 razloga zašto je dobro imati psa.

5. Preskočiti odlaske veterinaru
Neki ljudi vjeruju da mogu sami dijagnosticirati zdravstvene probleme svoga psa, bez pomoći veterinara. Postoji vrijeme i mjesto za istraživanje putem interneta i traženje dodatnih medicinskih savjeta za vašeg voljenog ljubimca, ali ako se pas ponaša neuobičajeno ili pokazuje simptome pogoršanog zdravlja, odlazak veterinaru je od najveće važnosti.

6. Voziti psa u automobilu sa širom otvorenim prozorom
Nešto može u određenom trenutku psu privući pažnju, pas može iskočiti i nastradati. Osim toga, zbog vjetra i prašine pas može dobiti upalu očiju.

7. Puštati psa da šeće sam bez nadzora

Biti pod nadzorom znači imati psa uz sebe (i obrnuto) dok šećemo. Pas koji šeće sam potencijalno je opasan pas bez obzira na veličinu, koliko god to nevjerojatno zvučalo. Zašto? Osim što može završiti na cesti i nastradati, može ugroziti i sudionike u prometu. Netko će možda naglo zakočiti želeći izbjeći psa i može se desiti nesreća u kojoj netko može ozbiljno nastradati. Pas se može nečega uplašiti, reagirati u samoobrani i ugristi.

Kako bi se pas osjećao sigurno i sretno, ovih 10 stvari nijedan vlasnik psa ne smije raditi dlakavom članu svoje obitelji

8. Puštati psa bez povodnika na mjestima gdje to nije prikladno ili dozvoljeno
U šetnjama na ulici, gdje ima prolaznika, djece i prometa pas bez iznimke mora biti na povodniku bez obzira koliko je poslušan i prijateljski nastrojen prema ljudima ili drugim psima.

Vaš pas može biti vrlo poslušan, no može se desiti da se iznenada nečega uplaši, uspaniči se i završi pod kotačima automobila. Psu također može nešto odjednom odvući pažnju, na primjer ptica, mačka, vjeverica, drugi pas. Psi koji nikada ne ganjaju mačke ili ptice odjednom mogu osjetiti potrebu da to učine. Osim što pas može stradati, može prouzročiti prometnu nesreću u kojoj mogu stradati drugi ljudi.

Sa zakonske strane, vozač može biti kažnjen ako se dokaže da je prešao dozvoljenu brzinu na dionici na kojoj je udario psa. No vi ćete svejedno odgovarati ako pas nije bio na povodniku i ako je nastala šteta na automobilu
, upozorava Sandra Ilievski.

9. Puštati svog psa da prilazi drugom psu bez da ste prethodno pitali

Poštujte osobni prostor ostalih pasa. Uvijek pitajte smijete li prići drugom psu ako ne poznajete psa i osobu koja ga vodi. Ne možete znati kako će drugi pas reagirati. Možda osoba koja vodi drugog psa nekuda žuri, nema vremena za druženje ili se iz bilo kojeg razloga ne želi zaustavljati – to je njihovo pravo, govori Sandra.

Također, ne puštajte svog psa da hoda na Flexi povodniku daleko od vas ako se krećete na mjestima gdje ima ostalih prolaznika i pasa. Nije pristojno da se vaš zalijeće prema drugima ili, na primjer, prilazi i njuška druge pse koji na raskršću čekaju na semaforu dok vi držite drugi kraj Flexi-povodnika, 5, 10 metara dalje.

Ako koristite Flexi povodnik, na mjestima gdje ima drugih prolaznika (s ili bez pasa) trebate ga skratiti. Isto tako, ako je pas od vas udaljen 5, 10 metara, nemate nad njim dovoljno kontrole ako se uplaši, skoči na cestu, uđe u sukob s drugim psom ili se prema njemu zatrči neko dijete. Pročitajte i koje su najpopularnije pasmine pasa u Hrvatskoj.

10. Puštati malu djecu da šeću pse bez obzira na njihovu veličinu

Vrlo često u šetnjama se mogu vidjeti djeca koja šeću svoje pse bez nadzora odrasle osobe. To može biti opasno i za psa i za dijete jer nikada ne možete znati u kakvoj će se situaciji naći prilikom šetnje. Osim toga, dijete ne može fizički kontrolirati psa u većini situacija, pogotovo ako je pas većeg rasta, objašnjava Sandra Ilievski, instruktor i savjetnik za ponašanje pasa i vlasnica centra za edukaciju vlasnika, ponašanje i trening pasa Urban Pet.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju