Moda je kružni proces. Zato nikoga ne začuđuje kada se pojedini trendovi vrate nakon godina ili čak desetljeća provedenih u zaboravu. Od popularnosti takozvanih cargo hlača, posljednjeg velikog trenda koji se upravo vraća u modu, prošlo je 20-tak godina.

Galerija Vojničke hlače u street style izdanju sa zagrebačke špice Vojničke hlače u street style izdanju sa zagrebačke špice Vojničke hlače u street style izdanju sa zagrebačke špice +5 Lijepa brineta u vojničkim hlačama

Kod nas poznatije kao vojničke hlače, ovi modeli ležernijeg kroja ukrašeni predimenzioniranim džepovima na području bedara i inspirirani vojničkom modom, vrhunac popularnosti doživjeli su krajem 90-ih i početkom 2000-ih.

Givenchy, proljeće/ljeto 2023. Givenchy, proljeće/ljeto 2023. (Foto: Profimedia)

Britanski vojnici nosili su takve hlače još 1938. godine pritom koristeći džepove za sanitetski materijal, karte pa čak i manje oružje. Tijekom Drugog svjetskog rata postale su dio američkih vojnih uniformi, a dio mainstream mode postaju u 90-ima, ponajprije zahvaljujući hip hop kulturi čiji su pripadnici prvi prihvatili vojničke hlače kao dio svog stilskog izričaja i ulične mode.

Vojničke hlače u street style izdanju sa zagrebačke špice Vojničke hlače u street style izdanju sa zagrebačke špice (Foto: Vigor Klaić/Zadovoljna.hr)

Nakon kratke pauze, opet ih viđamo u urbanim street style kombinacijama, poput ove koju je za šetnju centrom Zagreba odabrala jedna mlada dama.

Vojničke hlače u street style izdanju sa zagrebačke špice Vojničke hlače u street style izdanju sa zagrebačke špice (Foto: Vigor Klaić/Zadovoljna.hr)

Crni model vojničkih hlača kombinirala je s efektnom bijelom majicom odvojivih rukava i kožnatim prslukom s krznenom podstavom. S vojničkim hlačama najbolje se slažu čizmice, a ova lijepa brineta odabrala je bež model ravnog potplata. Izdanje je zaokružila crnom torbom na rame i sunčanim naočalama.

Zimmerman, proljeće/ljeto 2023. Zimmerman, proljeće/ljeto 2023. (Foto: Profimedia)

S obzirom na kolekcije brojnih modnih kuća, iz prošlih i nadolazećih sezona, vojničke hlače vraćaju se na velika vrata i to u uistinu raznolikim varijantama. Primjerice, modne kuće Zimmerman i Givenchy za proljeće 2023. godine predlažu elegantnu kratku verziju vojničkih hlača napravljenu od tvida, a za ovu jesensko-zimsku sezonu Isabel Marant lansirala je i traper model dugačkih nogavica.

Isabel Marant, jesen/zima 2022. Isabel Marant, jesen/zima 2022. (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju