Što sve držite u svom novčaniku i kada ste ga zadnji put pročistili? U mnogim novčanicima mogu se naći predmeti kojima ondje nije mjesto. Želite li u slučaju gubitka novčanika smanjiti štetu, izvadite iz njega idućih 5 stvari

U novčaniku nikada nemojte držati...

1. ...zapisane pinove i lozinke
Možda nije jednostavno zapamtiti sve lozinke i pinove kojima se koristimo, ali nikako ih ne biste smjeli držati zapisane u novčaniku. Držanje pinova zajedno s debitnim i kreditnim karticama u novčaniku, recept je za katastrofu.

Pokušajte zapamtiti lozinke i pinove, a zapisane ih držite samo ako je to nužno i podalje od kartica, na nekom sigurno mjestu, na primjer kodirane u mobitelu.

U mnogim novčanicima mogu se naći predmeti kojima ondje nije mjesto. Želite li u slučaju gubitka novčanika smanjiti štetu, izvadite iz njega idućih 5 stvari

2. ...kartice koje rijetko koristite
U novčaniku nosite samo one kartice koje koristite redovito i držite ih u nekom sigurnom pretincu. Mnogi ljudi u novčanicima drže kartice koje nikada ne koriste, a ako izgubite i jednu od njih, šteta može biti ogromna.

Osim toga, u slučaju da izgubite novčanik zadat ćete si više posla s otkazivanjem kartica ako u njemu nosite i one koje gotovo nikada ne vadite. Također, na nekom sigurnom mjestu (ne u novčaniku) neka uz vas uvijek budu brojevi koje morate nazvati u slučaju gubitka kartica kako biste ih što prije mogli poništiti.

3. ...rezervni ključ

Izgubljeni novčanik u kojem su dokumenti s vašom kućnom adresom i rezervni ključ od vašeg doma, poziv je lopovima i provalnicima. Ako izgubite novčanik u kojem ste imali rezervni ključ, kao mjeru sigurnosti trebali biste promijeniti bravu na ulaznim vratim što nije jeftina investicija.

Umjesto da ga stavite u novčanik, rezervni ključ dajte rođaku ili prijatelju u kojeg imate povjerenja. Pročitajte i 5 savjeta kako zaštiti dom od provalnika dok ste na odmoru.

4. ...račune
Iako se na računima nalazi samo zadnjih pet znamenki broja vaše debitne ili kreditne kartice, vještom kradljivcu osobnih podataka to može biti dovoljno da "iskopa" puni broj. Zato će biti najbolje da uvijek izvadite račune iz novčanika i spremite ih na neko sigurno mjesto. Na taj način novčanik ćete i držati urednim jer neće biti zatrpan kojekakvim potvrdama o plaćanju.

5. ...rodni list
S obzirom da je riječ o prvom dokumentu kojeg dobijemo kada se rodimo i da je bitan za izdavanje svih ostalih osobnih dokumenata, rodni list izuzetno je važno čuvati od gubitka. Stoga njemu nikako nije mjesto u novčaniku, već ga uvijek držite pohranjenog na sigurno.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju